Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Mare modul' o devastaciji, ali i mogućnostima obnove morskih staništa

Izložbom 'Mare modul - keramička staništa za podmorje', što se otvara u petak u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, skupina umjetnika u suradnji sa znanstvenicima upozorava na devastaciju morskih staništa i mogućnosti njegove obnove. 
vrijeme: 13.07.2018.
mjesto: Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla

Okupljeni u projekt "Mare modul" umjetnici su izradili umjetničke objekte od keramike većih dimenzija koji će, postavljeni u more, činiti male grebene i biti podloga i stanište na koje će se naseliti različiti organizmi.

U svima istom izvoru inspiracije - podmorskom svijetu, svaki je umjetnik pronašao individualno rješenje, a raznolikost struktura, tekstura, varijacije oblika i odabir gline za radove otvorili su i veći broj mogućnosti za ostvarivanje veće bioraznolikosti.

Kroz razdoblje od tri godine biolozi će bilježiti proces razvoja života na novooblikovanim staništima, a očekuje se da će obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknuti dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima.

Po riječima kustosice izložbe Sandre Križić Roban, zahvaljujući snimkama i suradnji umjetnika i znanstvenika u projektu Mare modul, grupa autora osvijestila je brojne promjene nastale u jadranskom podmorju.

"Vođeni željom za pozitivnom promjenom i nenametljivim načinom ulaska u podmorsku zajednicu, umjetnici u području keramike oblikovali su niz staništa. Prirodni materijal – glina, podvrgnut visokim temperaturama, 'ohladit' će more, ne doslovno, već simbolički, omogućujući da se u sitne stvorene strukture ugnijezdi niz mikroorganizama koji zatim pokreću krug života", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

"Ciklus koji je bio prekinut zbog ljudske nepažnje i nerazumijevanja bit će obnovljen zahvaljujući sustavu morskih modula i promjeni agregatnih stanja, dok pokreti ruku autora nastoje prenijeti ideju o fizici valova i načinu kako dol svakoga od njih, otkako je svijeta, utječe na podmorje i život u njemu", dodala je.

Umjetnici koji sudjeluju u projektu su Lidia Boševski (autorica koncepcije i voditeljica), Danijela Pičuljan, Snješka Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce.

"Mare modul" je uključen u međunarodni znanstveni projekt Merces: "Obnova morskih ekosustava u promjenjivim EU morima" zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, kojeg vode Tatjana Bakran-Petricioli i Silvija Kipson.

Organizatori smatraju kako povezivanje dvaju projekata predstavlja sinergiju umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu.

"Želja je ovom izložbom odaslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja te povećati svijest ljudi o rastućem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove", upozorili su.

Izložba će u Tehničkom muzeju Nikola Tesla biti otvorena do 30. srpnja, a ulaz je slobodan.

Nakon Zagreba, predstavit će se u Rijeci u Galeriji Juraj Klović - HDLU Rijeka (od 3. kolovoza do 3. rujna), a kasnije i u dvorcu Frankopan u Kraljevici. Izložba će potom biti trajno postavljena u podmorje ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria u Kraljevici, na dubini od 15 do 20 metara.

Organizatori projekta su ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, HDLU Rijeka - Galerija Juraj Klović, Rijeka i Tehnički muzej Nikola Tesla. (Hina)