Preskočite na glavni sadržaj

U Dubrovniku predstavljena UNESCO-ova odluka o stanju konzervacije povijesne jezgre

Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković predstavio je u srijedu u Dubrovniku odluke Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a o stanju konzervacije Staroga grada Dubrovnika, donesene na 42. sjednici tog tijela u Bahreinu.
vrijeme: 11.07.2018.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.min-kulture.hr

Trupković je rekao kako je u procesu donošenja odluke hrvatsko izaslanstvo, u dogovoru s Gradom Dubrovnikom, sustavnom dokumentacijom pokušalo jasno artikulirati stajalište o zahtjevima "UNESCO-ove monitoring komisije iz 2015. godine prema Gradu Dubrovniku i Republici Hrvatskoj".
 
''Možemo biti zadovoljni rezultatom. Prvi UNESCO-ov prijedlog tzv. buffer ili kontaktne zone obuhvaćao je jako široko područje, radi vizualnog utjecaja na kulturno dobro, ali bi ju bilo nemoguće operativno provesti. U tom omjeru bi London bio u 'buffer' zoni Pariza. Nizom studija smo odredili zonu koja je četiri puta manja. Prvi korak je implementirati 'buffer' zonu u prostorne planove. Ne govorimo o tome da se ništa neće moći graditi ili rekonstruirati po važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, ali je u 'buffer' zoni moguća njena revizija”, objasnio je Trupković i dodao kako je UNESCO pohvalio sve što je učinjeno.
 
Rekao je da Ministarstvo kulture izrađuje konzervatorsku podlogu koja bi mogla dovesti do revizije smjernica.
 
''Cjelovita studija utjecaja na kulturno nasljeđe (Heritage Impact Assesment - HIA) obuhvatit će postojeće projekte koji su predani gradskom uredu za izdavanje dozvola, ali i infrastrukturne projekte koji bi mogli imati znatan utjecaj na kulturno dobro”, rekao je Trupković.
 
Istaknuo je kako je UNESCO-ov zahtjev obuhvatio i projekt golfa na Srđu, gdje se u zoni pedeset metara od ruba brda Srđa sa sjeverne strane ne dopušta gradnja, kako ne bi imala utjecaj na vizuru iz grada ili na grad.
 
''Granice smo odredili prema smjernicama monitoring komisije. Svi projekti dovedeni do faze gotovosti moraju se provjeriti kroz HIA-u. Dakle, HIA nije vezana samo na plan, već i na projekt. Za trenutni projekt golfa HIA još nije izrađena”, rekao je Trupković, dodajući kako izgradnja na Srđu "nema vizualni utjecaj na kulturno dobro".
 
Istaknuo je da će ministarstvo i Grad Dubrovnik morati vrlo jasno odrediti prioritete u poboljšanju prometne infrastrukture unutar 'buffer' zone, gdje će također biti potrebna HIA .
 
''Grad Dubrovnik bit će naručitelj dijela HIA studije kako projekti ulagača ne bi čekali duže vrijeme”, rekao je Trupković.
 
U vezi s kruzerima Grad Dubrovnik je izradio strategiju turizma s preporukama i analizama kako smanjiti veliki broj turista u jednom dijelu dana, a o konzervaciji zidina Ministarstvo kulture će u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Društvom prijatelja dubrovačke starine izraditi cjelovitu 3D dokumentaciju, gdje će se uočiti sve neprimjerene intervencije iz 50-ih i 60-ih godina.
 
Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je kako će prvi nacrt plana upravljanja povijesnom jezgrom Dubrovnika biti završen do kraja godine.
 
Dubrovačka povijesna jezgra na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine je od 1979. godine. (Hina)