Preskočite na glavni sadržaj

Zora pjeva – izložba povodom 160. obljetnice PHPD 'Zora'

Povodom 160. obljetnice PHPD „Zora“, a uoči Dana grada Gradski muzej Karlovac otvara u srijedu 11. srpnja 2018. u 19 sati u izložbenoj dvorani u potkrovlju muzeja izložbu „Zora pjeva“. 
vrijeme: 11.07.2018.
mjesto: Gradski muzej Karlovac, Strossmayerov trg 7, izložbena dvorana u potkrovlju
url: http://www.gmk.hr/

Izložba daje uvid u bogatu povijest Prvog hrvatskog pjevačkog društva “Zora” i njenu suradnju s drugim pjevačkim društvima. Okosnicu izložbe čine dokumenti, plakati i fotografije koji ukazuju na važnost i ugled „Zore“ u Karlovcu i van njega. 

Bogata dokumentacija i korespondencija s više od 2 600 jedinica građe nastalih u razdoblju od 1861. do 1945. godine, sačuvana u Zbirci dokumentarne građe Gradskog muzeja Karlovac sa statusom kulturnog dobra RH, ukazuje na živu i prisnu suradnju „Zore“ s raznim društvima. „Zora“ rado surađuje i odaziva se na pozive karlovačkih gradskih društava: Narodne čitaonice, Društva za poljepšanje grada, Gospojinskog društva sv. Vjekoslava, Hrvatskog sokola, Vatrogasnog društva i raznih potpornih i kazališnih društava, te vojničkih glazbi carske i kraljevske 96. pješačke pukovnije baruna Ramberga i 79. pješačke pukovnije bana Jelačića, Gradskog glazbenog zavoda, Trgovačkog tamburaškog društva „Hrvatska“ i Obrtničkog radničkog društva „Nada“. Njezin ugled je toliki da joj se na nastupima pridružuju i gostujući umjetnici - popularni operni pjevači, glazbenici i glumci.

Opširnije