Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva Kuzme Kovačića s više od 180 djela u Hvaru

Retrospektivna izložba hvarskog kipara Kuzme Kovačića 'Lȋk uzȍrit, kȋp uznȍsit - Kipovi od svjetlosti', koja s više od 180 izložaka, najvažnijih ostvarenja iz bogatog opusa, donosi presjek njegova rada, otvorit će se u nedjelju, 8. srpnja u Hvaru.
vrijeme: 08.07.2018.
mjesto: Hvar
 

Na nekoliko lokacija izložit će se autorove 64 skulpture, dvije svjetlosne instalacije, pedesetak skica, studija, maketa, medalja i modela kovanoga novca te šezdesetak crteža i grafika.

 

Izložba je postavljena najvećim dijelom u Arsenalu iz 17. stoljeća, potom na Pjaci, najvećem kamenom trgu na istočnoj obali Jadrana  (Trg sv. Stjepana) i u Hvarskoj katedrali, građenoj od 15. do 18. stoljeća.

 

Nad Pjacom je izložena svjetlosna instalacija "Nebesa Stvorče zvjezdanih" iz 2018. godine, a u katedrali brončane vratnice na glavnom ulazu (1990.), središnji kameni oltar (1993.) i brončane skulpture hvarskih renesansnih pjesnika Petra Hektorovića i Hanibala Lucića (1990.).

 

Po riječima akademika Tonka Maroevića, kustosa izložbe, Kuzma Kovačić dolazi u rodni i zavičajni Hvar sa zrelim stvaralačkim plodovima svojega višedesetljetnoga kiparskog rada i djelovanja, dolazi pokazati što je dosad učinio i odmjeriti svoje domete u sredini u kojoj se formirao i među ljudima s kojima je rastao.

 

Kovačić se rodio u Hvaru 1952. godine, a diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svoju je biografiju upisao šezdesetak samostalnih izložba i brojne skupne u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Prije pet godina u Zagrebu i Splitu je priređena njegova velika retrospektivna izložba, dok je posljednju veliku izložbu priredio u Rimu prošle godine u Muzejima San Salvatore in Lauro pod visokim pokroviteljstvom Papinskoga vijeća za kulturu.

 

Hvarska retrospektiva, koja se može razgledati do 20. rujna, dio je 150. obljetnice organiziranoga turizma u gradu Hvaru, a suorganizatori su Muzej hvarske baštine, Turistička zajednica Grada Hvara i Umjetnička organizacija PLAV.

 

Podupiru je Grad Hvar i Splitsko-dalmatinska županija, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. (Hina)