Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Gordane Drinković 'Staklo, moja druga koža' u Trstu

Izložba umjetnice Gordane Drinković 'Staklo, moja druga koža', rezultat višegodišnje suradnje zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt s Hrvatskom zajednicom u Trstu i tršćanskim kulturnim institucijama, otvara se u subotu, 7. srpnja, u galeriji Magazzino delle Idee u Trstu.
vrijeme: 07.07.2018.
mjesto: Italija; Trst
url: https://www.facebook.com/magazzinoideetrieste/
 

Kustosi izložbe su Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i Raffaella Sgubin, direktorica Službe za muzeje i povijesne arhive ERPaC. Po riječima Miroslava Gašparovića, Gordana Drinković umjetnica je istančanog senzibiliteta i vrlo specifičnog izričaja unutar kojeg oblikuje svoje vizije u međuprostoru snova i praktične svakodnevice.

 

"Kada njezino nastojanje urodi plodom, kada predmeti njezine fascinacije nisu samo 'još neke čaše', nego radovi koji i oblikovno i idejno zadovoljavaju vrlo visoke kriterije, konzistentno iskazujući autoričinu zamisao, postaje jasno da je riječ o jednoj od onih osoba koje, unatoč svemu, uspijevaju svijet učiniti boljim i ljepšim mjestom", ustvrdio je u tekstu o izložbi.

 

Objasnio je kako na razinu poistovjećivanja Gordane Drinković sa staklom nedvosmisleno upućuje i naziv izložbe, koji odgovara i na pitanje zbog čega je umjetnica odabrala upravo staklo, tu "beskonačno krhku, a opet neuništivu materiju", kao glavno sredstvo svog umjetničkog izraza.

 

Gašparović smatra kako krhko, nježno i suptilno ženstvo utjelovljuje neuništivu prirodu materije u kojoj stvara. I iz krhotina stakla – života, prekaljeno u vatri, svaki put se ponovno vraća čišće, jače i ljepše. "Stoga moramo njezin cjelokupan rad shvatiti i doživjeti kao odu ženstvenosti samoj – tako krhkoj i tako neuništivoj", zaključio je.

 

Raffaella Sgubin pak smatra kako je 'druga koža' Gordane Drinković, materija kojom ona tako vješto vlada, znak onoga što ona osjeća kao svoju pravu prirodu, onoga što osjeća potrebu ne skrivati ni najintimnije osjećaje i čuvstva, prihvaćajući granicu vlastite krhkosti.

 

Gordana Drinković je tijekom više od 25 godina oblikovanja i rada u tvornicama stakla realizirala niz radova, od kojih je velik dio proizveden u obliku unikata ili ekskluzivnih serija i dijelovi su privatnih kolekcija u Hrvatskoj i svijetu.

 

Izlagala je i na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, od Ljubljane do Pariza i New Yorka.

 

Za dio kolekcije OPA ART – Made in Croatia koja nastaje izvan tvornica, odnosno izvan strogih tehnoloških uvjeta proizvodnje stakla nagrađena je zlatnom plaketom na Međunarodnoj izložbi Erex 2011 u Zagrebu.

 

Živi i radi u Zagrebu, na Hvaru i u Sloveniji, a njezina izložba u Trstu ostaje otvorena do 9.rujna.

 

U organizaciju izložbe uključio se i Regionalni zavod za kulturnu baštinu Autonomne regije Furlanija i Julijska Krajina (ERPaC). Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb. (Hina)