Preskočite na glavni sadržaj

Proglašeni dobitnici Nagrade Vicko Andrić za 2017. godinu

Nagrada Vicko Andrić Ministarstva kulture za 2017. za životno djelo pripala je konzervatorici Zoraidi Demori Staničić, godišnja nagrada dodijeljena je voditeljici Restauratorskog odjela Zadar pri Hrvatskom restauratorskom zavodu Jadranki Baković, dok je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici dobila udruga 4 GRADA DRAGODID, priopćilo je Ministarstvo kulture.
vrijeme: 04.07.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.min-kulture.hr

Takvu je odluku na sjednici Odbora za dodjelu Nagrade Vicko Andrić održanoj 12. lipnja donio Odbor nagrade u sastavu Branka Šulc, Žarko Španiček, Tajana Pleše, Darko Komšo, Zoran Wiewegh, Tatjana Lolić, Radoslav Buzančić i Ranka Saračević Würth, kao članovi, te Davor Trupković kao predsjednik Odbora.
 
Nagrada Vicko Andrić dodjeljuje se za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj i to za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima na očuvanju kulturne baštine; istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara; razvoju konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine; te očuvanju i obogaćenju ukupnog fundusa kulturne baštine RH.
 
Nagrada se dodjeljuje kao godišnja, pojedincima za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine, te kao nagrada za životno djelo istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro RH.
 
Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodjeljuje se pojedincima ili udrugama civilnoga društva za doprinos lokalnoj zajednici na očuvanju ili promociji kulturne baštine.
 
Nagrada Vicko Andrić za 2017. za životno djelo dodijeljena je konzervatorici dr. sc. Zoraidi Demori Staničić, danas umirovljenoj djelatnici Hrvatskoga restauratorskog zavoda. Godišnja nagrada dodijeljena je Jadranki Baković, voditeljici Restauratorskog odjela Zadar pri Hrvatskom restauratorskom zavodu za konzervatorsko-restauratorske radove na zadarskom poliptihu Vittorea Carpaccia, dok je nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena udruzi 4 GRADA DRAGODID.
 
Svečana dodjela održat će se u rujnu, u sklopu obilježavanja manifestacije Dani europske baštine. (Hina)