predstava

Desetogodišnjica Ex-pozicije


vrijeme: 23.04.2016. - 24.04.2016.12:00 - 18:00
mjesto: OŠ. "Dr. Ivan Merz", Franje Račkoga 4.
organizator: Bacači sjenki

Bacači sjenki, nevladina multimedijalna umjetnička platforma poziva na Desetogodišnjicu Ex-pozicije, koja će se održati 23. i 24. travnja, u OŠ. "Dr. Ivan Merz", na adresi Franje Račkoga 4.
Ex-poziciju je jedinstvena predstava u svojoj idejnoj i izvedbenoj srži. Ona je osjetilno-performativno putovanje u kojem se kroz igru namjernih slučajnosti isprepliću povijest jednog zdanja i povijest performera s osobnim povijestima samih posjetitelja. 

"Nježnost koja hoda", "Onaj tko ne može vidjeti, mora osjećati", "Sve teče, sve se ponavlja", "Vještina pričanja i banalnost nasilja", "Duhovi iz kuće priča", "Beskrajno inspirativno", "Sjajan umjetnički i duboko intimni doživljaj" – samo su neki od epiteta kojima su brojni kritičari okitili Ex-poziciju, a što se točno krije iza svakog opisa otkrijte u  ovom kratkom traileru.

Ex-pozicija je osjetilno-performativno putovanje u kojem se kroz igru namjernih slučajnosti isprepliću povijest jednog zdanja i povijest performera s osobnim povijestima samih posjetitelja.  Ona je putovanje na koje ćete se otisnuti samo jednom, a zauvijek ćete htjeti još. Kroz putovanje vas, pažljivo osmišljenom naracijom vodi glumac kojem se prepuštate vidom, njuhom, sluhom, opipom, i okusom. To je iskustvena avantura tijekom koje vam ispričana priča ulazi u svaku poru vašeg tijela, i čijeg ćete se doživljaja teško otarasiti. U njoj posjetitelj napušta svoju ulogu gledatelja i postaje glavnim akterom priče. S kojim ćete se narativom prvo susresti puka je slučajnost, a u kojoj ćete prostoriji započeti svoje putovanje i gdje će vas priča odvesti ovisi o vama i vašoj spremnosti da se joj se izložite.

Inspirirana Kafkinom parabolom Pred zakonom, Ex-pozicija sadrži tri postaje putovanja. U čekaonici, u ulozi vratara i uvodnog naratora, dočekat će vas Boris Bakal, a voditelji vašeg putovanja biti će Bojan Navojec, Emil Matešić, Amalia Rodriguez, Zrinka Kušević, Helena Kalinić, Lara Finadri, Jelena Lopatić, Tanja Vrvilo i drugi.

U vremensku skulpturu Ex-pozicija možete ući na više različitih načina. Vi ste ti koji morate odabrati ulaz. Ako želite ući morate nagovarati čuvare da vas puste. Nema ni jednog zajamčenog prolaza. Stoga je moguće da predstavu nikada nećete ni vidjeti. Ex-pozicija je stalno u pokretu i ulaz ovisi o vašoj spretnosti, upornosti i sreći.
Performeri upućuju posjetitelje na prostorno-vremensko putovanje koje traje najmanje petnaestak minuta, a može trajati i satima. Događaj za publiku počinje individualno, odabirom putovanja na osnovu različitih podataka. Zajedno s izvođačem, gledatelj dogovara izvedbu predstave. Put svakog posjetitelja sudionika je drugačiji, poseban, bez trenutnog uvida u iskustvo i putovanja ostalih sudionika. Nakon individualnih putovanja, gledatelj može odabrati odlazak u kontrolnu sobu.

Vrata su otvorena od 12:00 i priči se možete pridružiti svakih 30 minuta sve do 18:00. Svi zainteresirai trebaju poslati prijavu na bacaci.sjenki@gmai.com sa imenom i prezimenom, datumom i terminom u kojem će doći.

Karte se mogu kupiti na ulazu, uz prethodnu predbilježbu.
Cijena karata: 90,00 kuna
 

(L.V., 22.04.2016)