Preskočite na glavni sadržaj

Mađarski violinistički virtuoz Roby Lakatos na 37. večerima na Griču

Zagrebačka ljetna manifestacija Večeri na Griču ugostit će u utorak 10. srpnja istaknutog mađarskog violinista Robyja Lakatosa, svestranog glazbenika koji za nastup na otvorenoj pozornici atrija Galerije Klovićevi dvori najavljuje program najboljeg od romske i mađarske glazbene tradicije s naglaskom na čardaš, valcer i tradicionalna djela, te 'jednu autorsku poslasticu'.
vrijeme: 10.07.2018.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/VeceriNaGricu/
 

Roby Lakatos univerzalni je umjetnik koji nije samo virtuoz violine, nego i glazbenik izvanredne svestranosti, "vražji violinist" koji je svjetsku slavu stekao impresivnim interpretacijama kako klasičnih, tako i jazz te tradicionalnih pučkih djela, čime je postao jedan od rijetkih glazbenika koji se uspio oduprijeti žanrovskoj kategorizaciji, samouvjereno, predano i strastveno izgradivši vlastiti prepoznatljivi stil, ističu organizatori.

 

"Teško ga je definirati; najčešće ga se opisuje kao ciganskog violinista, đavoljeg guslača, klasičnog majstora, jazz-improvizatora, skladatelja i aranžera – sve to sadržano je u njegovoj jedinstvenoj umjetničkoj osobnosti u kojoj se prožimaju briljantna tehnička okretnost kojom se svrstava među najbolje violiniste svijeta, improvizatorska kreativnost i skladateljska snaga", stoji u najavi.

 

Improvizator i kompozitor koji se s instrumentom susreo u vrlo ranom djetinjstvu, te je već s devet godina održao svoj prvi javni nastup, Roby Lakatos pripada sedmoj generaciji izravnih potomaka Jánosa Biharija, glasovitog "kralja ciganskih violinista" kojemu se divio Ludwig van Beethoven i koji je Johannesa Brahmsa upoznao s temama za njegove Mađarske plesove.

 

Nemirna duha, uvijek otvoren za nova iskustva, u najpoznatija klasična djela vješto donosi izvorni duh romske tradicije što ga je odvelo u najveće svjetske koncertne dvorane, ali i osiguralo suradnje s jazz glazbenicima kao što su Herbie Hancock, Quincy Jones ili Stephane Grapelli, kao i s velikim orkestrima, među kojima su Londonski simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Francuskog radija, Dresdenska filharmonija i drugi.

 

Ansambl Robyja Lakatosa danas, izuzev dugogodišnjeg suradnika, violinista Lászla Bónija, čine mahom mladi glazbenici, redom virtuozi na svojim instrumentima, koji osim što su klasično glazbeno obrazovani, dobro poznaju folklornu tradiciju mađarskih Cigana.

 

Za 37. večeri na Griču počele su 28. lipnja i traju do 17. srpnja. (Hina)