predstava

Gostovanje Sarajevskog ratnog teatra u Teatru EXIT


vrijeme: 05.05.2016. 20 h
mjesto: Zagreb; Teatar Exit, Ilica 208

Gostovanje Sarajevskog ratnog teatra s predstavom 'Brašno u venama' autora Igora Štiksa održat će se u zagrebačkom Teatru EXIT u četvrtak, 5. svibnja, s početkom u 20 sati.

Režija: Boris Liješević

Igraju: Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić, Jasenko Pašić

O predstavi:

Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS - Scena MESS. Ovo je ujedno i praizvedba teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života.

Navodeći kako je "Brašno u venama" komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći, režiser predstave Boris Liješević naglasio je da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja. "Na Balkanu gdje ratovi kreiraju historiju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja", istakao je Liješević te dodao da na Balkanu pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice.

Autor dramskog teksta Igor Štiks naveo je kako je priča ove drame nastajala godinama. "Prvi motivi su se pojavili još za vrijeme mog boravka u Chicagu gdje sam sretao porodice našeg porijekla u kojima sam vidio duboko generacijsko nerazumijevanje. Djeca nisu mogla u potpunosti razumjeti svoje roditelje, iskustvo i historiju koju su donijeli sa sobom u Ameriku. To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za taj razvoj", rekao je Štiks i dodao da moramo naučiti uhvatiti bumerang prošlosti prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost.

(R.P.B., 21.04.2016)