izložba

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015.


vrijeme: 21.04.2016. - 11.05.2016.
mjesto: Zagreb; Kockica, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14

U četvrtak, 21. travnja, s početkom u 20 sati, u zgradi 'Kockice', otvara se godišnja izložba ostvarenja i nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata u 2015. Za vrijeme trajanja izložbe, do 11. svibnja, planirana su raznovrsna događanja, stručni obilasci zgrade, predavanja i radionice.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha s tom uglednom smotrom arhitektonskog stvaralaštva postavljenom u tada novo obnovljenom Francuskom paviljonu Studentskog centra, Vitićeva „Kockica“ je odabrana ne samo zbog svoje iznimne arhitektonske i prostorne kvalitete, nego i zbog aktualnosti prijedloga da se u nju preseli Vlada RH sa svojim uredima. Kako je jedan od najvažnijih ciljeva UHA-e  doprinos podizanju opće kulture hrvatskog prostora i promoviranje dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni, ovogodišnjim se odabirom mjesta održavanja godišnje izložbe realizacija i nagrada upozorava na vrijednosti tog prostora i potencijale samog objekta, kao jednog od vrhunaca iznimne i plodne karijere Ivana Vitića, čiju tridesetu godišnjicu smrti obilježavamo upravo ove godine.

Na prijave za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini pristiglo ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te iznenađujuće velik broj prijavljenih radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture (13). Sve prijavljene radove ostvarene u 2015. godini valorizirao je Stručni savjet UHA-e u sastavu: Dražen Pejković, dipl. ing. arh., voditelj Stručnog savjeta UHA-e; Bojan Bilić, dipl. ing. arh.; Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh.; Sabina Sabljić, dipl. ing. arh.; Dean Stubnja, dipl. ing. arh.; Ana Šverko, dipl. ing. arh.

Samo je jedna nagrada poznata i to ona koja nosi ime Viktora Kovačića za životno djelo. Zahvaljujući svojem svestranom stručnom angažmanu, posvećenosti nastavničkom pozivu i neposrednom, konstruktivnom pristupu tu je nagradu zaslužila dugogodišnja istaknuta profesorica Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesor emerita dr. sc. Hildegard Auf-Franić, dipl. ing. arh.

Ostale nagrade saznat će se tek 21. travnja 2016. Uz nagradu za životno djelo dodijelit će se još četiri nagrade.
Više

(M.K., 19.04.2016)