Preskočite na glavni sadržaj

Ulupuh-ova izložba 'Keramički laboratorij II' u Kopru

ULUPUH-ova izložba 'Keramički laboratorij II' bit će prikazana na IV. međunarodnom trienalu keramike UNICUM 2018. u Kopru, Slovenija, od 29. lipnja do 7. listopada 2018. Otvorenje je u Galeriji Loža u petak, 29. lipnja u 20 sati.
vrijeme: 29.06.2018.
mjesto: izložbeni prostori Obalnih galerija Piran u Kopru / Slovenija: Galerija Loža (Titov trg 1), Galerija Meduza (Čevljarska 34)

Autorica koncepcije i kustosica izložbe:
Višnja Slavica Gabout

Izlažu:
Željka Bračko (Varaždin), Smiljana Brezovec Meštrić (Varaždin), Lucija Gudlin (Zagreb), Đurđica Horvat (Zagreb), Mladen Ivančić (Rijeka/Opatija), Pamela Ivanković (Zagreb/Grožnjan), Željka Korbar (Zagreb), Višnja Markovinović (Zagreb), Karel Pavlinc (Padna/Grožnjan), Marta Pavlinc (Padna/Grožnjan), Simon Pavlinc (Grožnjan), Vladimir Pecić (Zagreb), Danijela Pičuljan (Varaždin/Zagreb), Zdenka Pozaić (Zagreb), Karmen Ptičar (Zagreb), Liljana Smodlaka (Split), Sanja Stani (Zagreb), Bojana Švertasek (Zagreb), Marina Tudjina Badurina (Zagreb), Ivančica Vončina (Zagreb), Dani Žbontar (Ljubljana).
Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Odjel za dizajn keramike / mentorica: Lucija Gudlin.

„Keramički laboratorij II  drugi je dio istoimenog istraživačko – edukativnog projekta koji je osmišljen 2016. kao project in progress i tad u svom prvom izdanju realiziran. Sagledavajući keramiku unutar prostorno-vizualnih i medijskih kategorija suvremene umjetnosti, projekt je koncipiran kao platforma za stimuliranje eksperimentalnog stvaralaštva u mediju keramike, za nova iskustva i za nove strategije u ovome mediju, otvarajući tako prolaze prema uzbudljivim, neistraženim područjima, prema novim vizualno-taktilnim doživljajima i prema novoj percepciji stvarnosti. Nadalje, kao platforma koja potiče kreativan, istraživački senzibilitet, dajući poticaj mašti i zagovarajući umjetničku kreativnost, a odmičući se od manirizma i dekorativnosti. Isto tako, kao platforma koja inicira eksperimentiranje s novim materijalima, novim tehnikama i novim tehnologijama, dovodeći time umjetnost, u skladu sa suvremenom umjetničkom praksom, u svojevrsnu interakciju sa znanstveno-tehnološkim pristupom te na taj način gradeći suvremenu sliku svijeta.  Na kraju, ali možda i najvažnije, kao platforma koja funkcionira kao svojevrsni inkubator i edukacijski poligon za mlade talente, što podrazumijeva suradnju, druženje i kreativnu komunikaciju, kroz izložbe i performanse, publike i umjetnika s mladim, nadolazećim suvremenim keramičarima sa zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti (...) Projekt Keramički laboratorij otpočetka je fokusiran na grupu hrvatskih keramičara, poglavito onih ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan, koji u keramičkome mediju razmišljaju suvremeno, slijedeći aktualne umjetničke trendove u suvremenoj vizualnoj umjetnosti. Njihov pristup keramici već niz godina je inovativan, a umjetnički, filozofski i svjetonazorski diskurs u suglasju s aktualnim trendovima. Balansirajući na rubovima simboličkoga i narativnoga, združujući – ali i suprotstavljajući, pragmatično i konceptualno, hvatajući korak i ritam s vibracijama vremena i prostora, oni sad u Keramičkom laboratoriju II  kvalitetom svojih radova, profesionalnim vladanjem metjeom i suvremenim pristupom te, u cjelini, izvrsnošću likovnoga dojma, nimalo ne zaostaju za globalnim internacionalnim kretanjima na području suvremene keramike danas. U svojim radovima, najčešće medijskim sinergijama, oni uvažavaju bit i karakter svakog medija. Ali kad s eksperimentom krenu u avanturu proboja u nova područja, prepuštaju se uzbuđenju otkrivanja neotkrivenih, prepoznavanja dotad neznanih i odgonetavanja skrivenih tajni keramičkoga medija.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Izložba će se moći pogledati do 7. listopada.

Gostovanje se realizira u okviru IV. međunarodnog trienala keramike UNICUM 2018

Organizator: ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti; partneri: Obalne galerije Piran, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb.