Preskočite na glavni sadržaj

Dio zapadnog predziđa dubrovačkih zidina prvi put otvoren za javnost

Dio zapadnog predziđa dubrovačkih zidina svečano je otvoren za javnost u srijedu navečer, nakon godinu i pol dana duge i 2,5 milijuna kuna vrijedne obnove koju je provelo Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS).
vrijeme: 20.06.2018.

Tajnik DPDS-a Denis Orlić istaknuo je tom prilikom kako je obnova predziđa od tvrđave Minčeta do bastiona Pile počela u studenom 2016. godine.

„Prošle godine smo završili tvrđavu Minčeta s rasvjetom, a ove godine smo došli do kule od Pila. Ostalo nam je još obnoviti kule Puncjela i Bokar i izaći ćemo na predio vrlo zanimljivog arheološkog lokaliteta Sveti Andrija. Ovo je vrlo vrijedan dio zidina koji kao novost otvaramo za javnost. Omogućili smo uvid u još jedan dio baštine, ali i rasteretili zidine. S obzirom da je većim dijelom u hladovini, bit će je ugodno obilaziti“, rekao je Orlić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je DPDS još jednom pokazao koliko je za Dubrovnik važna obnova spomeničke baštine.

„Ovo je još jedan dodatni turistički sadržaj u ponudi grada, a ujedno i primjer kako obnavljati spomeničku baštinu. Zahvaljujem DPDS-u na uspješnoj suradnji nakon kraja svih nepotrebnih sukoba koji su vodili k netrpeljivosti i borbi za prevlast nad zidinama. Zidine su gradske, a njima zajednički upravljaju Grad Dubrovnik i DPDS, koji se sad koncentrirao na svoj prioritet - obnovu baštine na području nekadašnje Dubrovačke Republike. Mi to prepoznajemo i potičemo, jer je nužno širiti sadržaj izvan Dubrovnika“, izjavio je Franković.

Predsjednik Nadzornog odbora DPDS-a Zoran Zec rekao je kako Društvo nastavlja služiti gradu i građanima, javnom i općem interesu.

„DPDS se i ovdje potvrđuje kao afirmirani zaštitnik i obnovitelj dubrovačke povijesne baštine te kao jedan od najvećih investitora s kontinuitetom ulaganja u zaštitu i obnovu“, izjavio je Zec. (Hina)