izložba

Matija Debeljuh / Vrijeme koje nestaje


vrijeme: 20.04.2016. - 10.05.2016.20,00
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Novi Zagreb, Galerija Vladimir Bužančić, Trg Narodne zaštite 2

U Galeriji Vladimir Bužančić, u srijedu, 20. ožujka, u 20 sati, otvara se izložba Matije Debeljuha 'Vrijeme koje nestaje'. Izložba se pogledati do 10. svibnja.

'Vrijeme koje nestaje formira se kao kompleksna instalacija koja obuhvaća različite medije, jezike i materijale (fotokolaži, light box, knjiga umjetnika, video) u kojoj središnje mjesto zauzima niz pronađenih fotografskih negativa, koje je, doznajemo, umjetnik pronašao u napuštenom foto laboratoriju svog oca, a od kojih većina nikad nije bila razvijena. Upravo su pronađeni negativi ključan formativni materijal oko kojeg se gradi instalacija, kao što su ključni i za njezino razumijevanje. Prikazuju svakodnevne obiteljske prizore, portrete djece, a uključuju i (auto)biografski element – portrete umjetnika kao djeteta. (...) Uspostavljanjem veze s prošlošću, uglavnom putem slika kao alata pamćenja, umjetnici pokušavaju razumjeti i definirati vrijeme, dok umjetnička istraživanja arhiva postaju katalizatori za veliki broj djela unutar suvremene umjetničke produkcije. Sagledavanje arhiva postaje alat za rekonstruiranje povijesti, a radovi umjetnika specifičan prostor za očuvanje sjećanja. Branka Benčić, iz predgovora izložbi


Videografija Matije Debeljuha podjednako je prisutna u filmskim/festivalskim krugovima kao i u prostoru suvremene vizualne umjetnosti. Njegova umjetnička produkcija formira se oko umjetničkog videa, eksperimentalnog i kratkog igranog filma te blisko komunicira s estetikom glazbenih video spotova, uz utjecaje reklame, dizajna i fotografije. Žanrovska i estetska istraživanja Matije Debeljuha imaju zajedničku osebujnu vizualnu komponentu koju karakteriziraju pomno birani detalji koje gradi elementima svjetla, boje, zvuka te filmskim izražajnim sredstvima poput kretnja kamerom, montaže i vještog kadriranja kojima stvara sugestivnu kompoziciju slike.

Matija Debeljuh rođen je 14. travnja 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Dizajn vizualnih komunikacija – Video oblikovanje. Izlagao je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skopju, Torinu, Trstu, Ateni, Vilniusu, New Yorku, Bruxellesu itd. Na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana 2003. predstavljao je Hrvatsku. Njegovi eksperimentalni filmovi i video radovi na međunarodnim festivalima su osvojili važne nagrade.

(M.K., 18.04.2016)