Preskočite na glavni sadržaj

Srijeda na Danima hrvatskog filma

Posljednji dan 27. Dana hrvatskog filma nudi, uz standardno zanimljiv filmski program, bogata popratna i glazbena uzbuđenja. Prije svega, najnapetiji i najsvečaniji trenutak dodjele festivalskih nagrada održat će se u 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac. 
vrijeme: 20.06.2018.
url: http://danihrvatskogfilma.net/2018/

Nagrade uključuju: nagrade glavnog žirija u sastavu Jasna Nanut, Dragan Ruljančić i Marina Redžepović (Grand Prix i 1000 eura najboljem filmu, režija, scenarij, gluma, montaža, glazba, kamera, manjinska koprodukcija), nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara najboljim filmovima u pojedinim filmskim rodovima, Nagradu Jelena Rajković i 6000 kuna najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina koju dodjeljuje žiri u sastavu Barbara Vekarić, Matija Vukšić i Ivan Sikavica, Nagradu Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu koju dodjeljuje žiri u sastavu Danijel Labaš, Irena Sever Globan i Tomislav Čegir, Nagradu za etiku i ljudska prava Vijeća za etiku i ljudska prava filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti, a koju dodjeljuje žiri u sastavu Zinka Mujkić, Drago Pilsel i Ivana Zanze, Nagradu publike te nagrade Vladimir Vuković za rad filmskog kritičara u protekloj godini i najboljeg novog kritičara.

Nakon svečane dodjele na rasporedu je posebna projekcija filma iznenađenja, a završni festivalski party održava se od 23 sata u Kulturnom centru Mesnička (Mesnička 12), gdje će za DJ-pultom biti proslavljeni hrvatski redatelj Ognjen Sviličić.

Dan će, međutim, započeti dugo iščekivanim masterclassom Darka Rundeka u 12 sati na Akademiji dramske umjetnosti. Znamenitom kantautoru, ali i nagrađivanom filmskom skladatelju u goste dolaze i redatelji s kojima je surađivao na svojih više od petnaest filmskih produkcija: Nenad Puhovski, Silvestar Kolbas i Irena Jukić Pranjić. Nezaobilazan događaj kako za laičke poklonike, tako i za eksperte filmske glazbe koji su se za njega zbog velikog interesa morali ranije predbilježiti.

U filmskom programu Kino Tuškanac od 17 sati nudi posljednji natjecateljski program u kojem se nalaze igrani filmovi Igora Jelinovića (Ultra) i Filipa Zadra (Naopako), animirani Bobo Andreja Rehaka, još jedan spot Dalibora Barića (Jan Kinči & Regis Kattie – Florette) te dva namjenska filma – Dijalogom do bolje mobilnosti u gradskim kvartovima Natka Stipaničeva i Rušimo tabue_plava Marka Bičanića. Maestralni Josip Lukić i Mirela Mađor u Ultri nose dobro znanu priču o čudnom momku nesretno zaljubljenom u prijateljicu, ali ovoga puta u impresivno realističnom splitskom ambijentu za trajanja tektonskog socio-psihološkog poremećaja što ga donosi naslovni festival. Ana Begić Tahiri također je sjajna kao suludo uporna majka djevojčice koja u Naopako postavljenoj anteni vidi prijetnju društvenom moralu. Pop-artistički obojan film, ustvari je gotovo distopijski prikaz krajnjih konzekvenci političke korektnosti. Bobo umjetnika i zanesenog ljubitelja fizike Andreja Rehaka fantazijska je, alegorijska, djeci posvećena, računalnom animacijom i ritmičnom glazbom pogonjena začudna priča o patuljastom dječaku koji na kiši odjednom počinje rasti do svemirskih razmjera.

U 19 sati u Kinu Tuškanac na rasporedu je hommage Jeleni Rajković – večer posvećena njezinim ponajboljim filmovima. U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja 27. DHF obilježava dvadesetu obljetnicu Nagrade "Jelena Rajković", imenovane po prerano preminuloj velikoj hrvatskoj redateljici (1969–1997). Prikazuju se Blue Helmet, dokumentarni film o tzv. plavim kacigama i njihovoj svakodnevici u glavnome gradu, i Noć za slušanje, igrani ratni film o grupi mladih, urbanih protagonista.