Preskočite na glavni sadržaj

'Fraktali', izložba Tatjane Bezjak

U Galeriji Vladimir Bužančić u srijedu, 13. lipnja 2018. godine u 20 sati, otvara se izložba Tatjane Bezjak 'Fraktali'.
vrijeme: 13.06.2018.
mjesto: Galerija Vladimir Bužančić, Trg Narodne zaštite 2, Zagreb

U okviru godišnje programske koncepcije GVB pod nazivom PROSTOR NAŠ SVAGDAŠNJI – prostor kao znak ili simbol reprezentacije, kao utopijski/distopijski pejzaž ili kao (dis)funkcionalni oblik kolektiviteta Tatjana Bezjak producirala je izložbu Fraktali koju čini pet žičanih skulptura. Skulpture su mišljene kao prostorni crteži čija je ishodišna točka promatranje prirodnih formi.  Linijske strukture skulptura funkcioniraju kao fraktali ili kao formacije poput jata ptica ili riba u kojima smo sposobni prepoznati odnos jedinke i cjeline, a cjelinu identificirati kao oblik kolektiviteta. Prostor je temeljna oblikovna i značenjska sastavnica skulptura Tajane Bezjak. S jedne strane, on je gradbeni element forme i vezivo koje drži na okupu elemente jednog rada, a s druge vitalan element svake cjeline, pa tako i cjeline likovnog postava. Umjetnost Tatjane Bezjak okrenuta je istraživanju vizualnih struktura egzistencijalnih matrica i dešifriranju “velike slike“ svijeta.  Kao takva, upućena je na oblik i prostor u njihovoj (metafizičkoj) kauzalnosti. U kontekstu spomenute godišnje programske koncepcije Galerije Vladimir Bužančić, izložba Fraktali ukazuje da ista zakonitost koja postoji između oblika i prostora, ravna i odnosom između bića i njegova okruženja. Na apstraktnoj razini, individualno i kolektivno mogu se iščitati kao oblik postojanja i kao prostor međudjelovanja. Na taj način, društveni oblici i prostori u kojima živimo i djelujemo su znak/kalup/oblik kolektivne svijesti. A prepoznavanje takve skrivene i suptilne fraktalnosti uvjetuje svjesnije i odgovornije djelovanje u vlastitom društvenom i prirodnom okruženju. / Anita Zlomislić, kustosica

Tatjana Bezjak rođena je u Zagrebu 1971. godine. Pohađala je Školu primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu gdje je potom 1995. godine diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi  prof. Stanka Jančića.
Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Realizirala je tri skulpture u javnom prostoru: “Ptice” (Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb); “Niz” (Kukljica na otoku Ugljanu); “Bartol Kašić” (bista, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb). Objavila je roman “X”. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. 

Izložba se može pogledati do 30. lipnja 2018., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

www.czk-novi-zagreb.hr