Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija 'Potopljena baština Prvog svjetskog rata' u Zadru

Hrvatska ima 175 lokaliteta podvodne arheološke baštine, 32 arheološka lokaliteta su u programu podvodnih aktivnosti, a za 12 su izdana koncesijska odobrenja za ronilački turizam, istaknuo je u utorak u Zadru na otvaranju konferencije "Potopljena baština Prvog svjetskog rata" u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl. 
vrijeme: 12.06.2018.
mjesto: Zadar

Kada je riječ o podvodnoj arheologiji, Hrvatska je predvodnik na Mediteranu, napomenuo je.

"Imamo velike planove za uređenja kompleksa Samostana sv. Nikole u Zadru koji bi trebao postati prezentacijski centar, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek već je razgovarala sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem jer nam je želja da ovaj kompleks postane UNESCO-ov centar druge kategorije", najavio je  Partl.

Na konferenciji je sudjelovalo tridesetak domaćih i inozemnih stručnjaka, a povod joj je stota obljetnica potonuća broda Szent Istvan kod otoka Premude.

Prema riječima ravnatelja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Luke Bekića, konferencija je dio popularizacije ronilačkoga turizma za koji postoji sve veće zanimanje.

"Sve je više ljudi koji ciljano s ronilačkim centrima dolaze na potopljene brodove, i to baš na ove iz Prvog svjetskog rata. Mi to podržavamo, ali te lokalitete treba zaštititi jer pljačkaši odnose vrijedne predmete", upozorio je Bekić.

Konferenciju je priredio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru u sklopu projekta NETWORLD (Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries) u suradnji s ustanovom INOVAcija. (Hina)
 
O konferenciji