Preskočite na glavni sadržaj

'A sad malo o glagoljici' – radionica u AMZ-u

2018. godina posvećena je knezu Branimiru, te je u sklopu cjelogodišnjeg programa, 16. lipnja u Arheološkom muzeju  u Zagrebu organizirana radionica na temu glagoljice. Prvenstveno je namijenjena djeci od 8 godina na više, ali, naravno, svi su pozvani pridružiti se i sudjelovati.
vrijeme: 16.06.2018. 11 h
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
url: http://www.amz.hr
Glagoljica se počela razvijati u vrijeme kada je knez Branimir živio. Nije se još upotrebljavala na našim prostorima, no svakako je kao jedno ranosrednjovjekovno pismo samo po sebi vrlo zanimljivo. Na kamenim spomenicima našeg prostora počela se koristiti u 11. st., a kao dokaz tome je najpoznatiji takav spomenik - Baščanska ploča. Original Baščanske ploče danas se čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Pitate se, zašto onda radionica glagoljice u Arheološkom muzeju u Zagrebu? Nekoliko je razloga, nastanak glagoljice je u 9. st., vrlo je značajno pismo koje se na prostoru Hrvatske najduže koristilo, a na njoj su i pisani spomenici koji se odnose na naše narodne vladare. I danas je glagoljica vrlo popularna pa zašto ne bismo nešto i o tome naučili.
 
Radionica se održava u subotu, 16. lipnja, s početkom u 11 sati. Cijena sudjelovanja na radionici po djetetu je 10 kuna, a sudjelovanje je potrebno najaviti na mail zbabic@amz.hr.