izložba

Teritorij kao zapis - figure južnog Zagreba


vrijeme: 05.04.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1

Izložba 'Teritorij kao zapis - figure južnog Zagreba' otvara se u utorak, 5. travnja, u 19 sati, u zagrebačkoj galeriji Modulor. Izložba je otvorena do 15. travnja.

Izložba kroz kartografsku i arhivsku građu propituje procese nastanka južnog (današnjeg Novog) Zagreba. Metodom superponiranja poznatih, ali i po prvi puta objavljenih povijesnih karata pokušava se proniknuti u okolnosti geneze ovog prostora. Pritom se želi valorizirati urbanizacijom izbrisane slojeve koje je urbano tkivo djelomično ili u potpunosti prekrilo.

Za razliku od uobičajenog ishodišnog 'mita' o tabuli rasi na koju dolazi cjelovita vizija 'Južnog  Zagreba' nastoji se rekonstruirati i valorizirati povijest ovog prostora od kraja devetnaestog stoljeća do danas. Kroz niz karakterističnih događaja prate se nastanci i nestanci aktivnosti utisnutih u substratu novozagrebačkog teritorija te se oni smještaju u prostor, ali i vrijeme kao analitički okvir za daljnja istraživanja.

Ovaj se prostor promatra kroz dinamičnu povijest upisivanja i brisanja, akcija i reteriranja, koja je rezultirala bogatom akumulacijom raznovrsnih prostornih fragmenata. Teritorij desne obale Save analizira se nizom figura koje predstavljaju bitne prirodne i antropološke sastavnice ovog prostora kao i čitavim nizom inženjerskih i planerskih intervencija koje su ostavile svoje tragove – nataložene kao ovdje prikazane zapise.

Poseban naglasak stavljen je na proučavanje geneze Brodarskog instituta i Zagrebačkog velesajma kao jednih od prijelomnih točaka izuzetno ubrzanog razvoja koji je uslijedio nakon njihovog dovršetka, te nepovratno izmijenio stoljećima nedirnutu savsku naplavnu ravan.

Izložba je nastala u sklopu višegodišnjeg istraživačkog projekta koje provodi udruga SF:ius – Socijalni rub: zanimljive neispričane priče.
Autori izložbe: Melita Čavlović, Lana Lovrenčić, Antun Sevšek

(M.K., 01.04.2016)