Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za Nagradu Marina Viculin 2018.

Organ Vida objavio je natječaj za prijavu radova za Nagradu Marina Viculin 2018. Natječaj je otvoren za pojedince ili kolektive, umjetnike/-ce koji se izražavaju u mediju fotografije. Rok za prijave je 1. kolovoza 2018.
vrijeme: 01.06.2018.
url: https://organvida.com/hr/nagrada-mv/

OPIS NAGRADE MARINA VICULIN
 
Fotografska udruga Organ Vida osnovala je Nagradu Marina Viculin 2017. godine. Novčana potpora i Nagrada imaju za cilj unapređenje razvoja umjetnika i ohrabrenje njihovu budućem djelovanju.
 
Nova Nagrada za hrvatske umjetnike_ce za stvaralaštvo u mediju fotografije nosi ime po istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, Marini Viculin, osobi koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji. Nagrada Marina Viculin godišnje se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. Osnovana je kako bi naglasila svoju predanost stvaranju novih umjetničkih djela koja oplemenjuju naše društvo.
 
RASPISAN NATJEČAJ ZA NAGRADU MARINA VICULIN 2018.
 
Nagrada Marina Viculin 2018. dodjeljuje se temeljem natječaja koji je otvoren za pojedince ili kolektive, umjetnike_ce koji se izražavaju u mediju fotografije. Hrvatski državljani ili strani državljani koji žive u Hrvatskoj imaju pravo na prijavu. Svi prijavljeni autori mogu se natjecati prilaganjem neobjavljenog rada koji je u nastanku i sinopsisa s metodologijom izrade završetka istog rada, uključujući prijedloge o konačnom načinu prezentacije. Novi pristup mediju, inovativnost fotografskog jezika, umjetnička kvaliteta i relevantnost teme, bit će glavni kriteriji kojima će se voditi stručni međunarodni žiri u procjenjivanju najboljega rada. Novčani iznos od 25.000 kn bit će dodijeljen jednom autoru_ici ili umjetničkom kolektivu prema odluci međunarodnog žirija za završetak započetog umjetničkog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida 2019.
 
Vizualno oblikovanje Nagrade potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović iz umjetničke organizacije OAZA.
 
Novost: odabrani umjetnik_ca imat će priliku održati izložbu u Muzeju Vesne Parun na otoku Zlarinu.
 
MEĐUNARODNI ŽIRI
 
O dodjeli nagrade odlučuje žiri sastavljen od domaćih i inozemnih profesionalaca iz područja vizualnih umjetnosti:
 
Lea Vene, povjesničarka umjetnosti i kustosica
Sandra Vitaljić, fotografkinja i profesorica na Katedri za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu
Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Festivala Organ Vida
Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, kustosica, teoretičarka i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu
Miha Colner, nezavisni kustos i kritičar (Slovenija)
Emma Bowkett, direktorica fotografije Financial Times FT Weekend Magazine
 
Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik_ca potpore obvezan_na je dvaput prezentirati rad u nastajanju žiriju od kojeg će dobiti komentare i smjernice. Unutar iznosa koji se dodjeljuje kao Nagrada, Organ Vida osigurat će galerijski prostor za završen rad, tehnički poduprijeti njegovu izvedbu i postavljanje te tiskati katalog. Osim toga, Organ Vida dat će punu podršku odabranom umjetniku_ci u promociji i distribuciji projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni.
 
PRAVILNIK
 
Prijaviti se mogu svi punoljetni umjetnici_e i umjetnički kolektivi koji se izražavaju putem medija fotografije i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj ili su hrvatski državljani koji žive u inozemstvu. Zainteresirani mogu prijaviti maksimalno dva rada u nastajanju na kojima umjetnici rade u posljednjih 5 godina. Za svaki rad prijavnica se mora zasebno ispuniti, a podnosi se isključivo elektronskim putem. Natječaj je otvoren do 1. kolovoza 2018. do ponoći toga dana (GMT+1). Nepotpune i zakašnjele prijave neće se razmatrati. Rok za završetak rada: 1. srpanj 2019. Tijekom godine dana rada na projektu dobitnik_ca Nagrade je obvezan_na dvaput prezentirati rad u nastajanju uredničkom kolegiju. Po završetku projekta odabrani autor_ica izlagat će svoj rad na 11 . međunarodnom festival fotografije Organ Vida u rujnu 2019. godine. Jedna fotografija ostaje u fundusu Udruge Organ Vida. Odabrani umjetnici potpisuju Ugovor s Udrugom te prihvaćaju Pravilnik Nagrade.
 
Molimo pripremite traženi materijal za prijavu na hrvatskom i engleskom te kao jednu komprimiranu datoteku pošaljite putem WeTransfera na e-mail: applications@organvida.com
 
PRIJAVA ZA NAGRADU MV
 
Prijava mora sadržavati sljedeće:
 
1) ispunjenu prijavnicu—osobne podatke i kontakte: ime, prezime, adresa, telefon, e-mail, internetska stranica, životopis.  Ako se prijavljuje umjetnički kolektiv, navesti sve navedeno i životopis za svakog člana kolektiva.
2) tehničke podatke o radu kojeg prijavljujete— naziv, opis rada, vremenski plan provedbe i razvoja projekta unutar godine dana (od rujna 2018 do rujna 2019.), navesti umjetničke radove i po potrebi potpise (captions).
3) izjavu umjetnika o vlastitom umjetničkom radu
4) umjetničke radove u zasebnoj mapi (folderu)
5) pripadajući portfolio s radovima pripremljenima kao zasebne mape (folderi)
 
Prijavnica za Nagradu Marina Viculin 2018. dostupna je na: https://organvida.com/hr/nagrada-mv/
 
Pregled dokumentacije:
 
1) Popunjena prijavnica —spremljena u PDF formatu. U slučaju prijave dva rad, molimo dva puta popunite prijavnicu.
2) Umjetnički radovi — molimo pripremite mapu (folder) koja nosi naziv vašeg rada/projekta kojeg prijavljujete za Nagradu MV i koja sadrži 10 do 15 fotografija (skica, crteža) dimenzija 2000px po duljoj stranici, na 72 dpi, imenovanje fotografija: ime_prezime_naziv.jpg. U slučaju prijave dva rada, molimo načinite 2 mape s fotografijama, nazvane prema imenu rada.
3) Portfolio— mapa (folder) koja sadrži portfolio od 20-40 fotografija drugih dosadašnjih radova, nazvana ‘portfolio’.
 
Upute za prijavu:
 
Cjelokupnu dokumentaciju navedenu gore (1+2+3) molimo spremite u jedinstvenu mapu (folder) kojeg naslovite vašim imenom i prezimenom. Mapu komprimirajte kao .zip ili .rar datototeku i pošaljite ju zaključno do 1. kolovoza 2018. do 23:00 GMT+1 putem WeTransfera na e-mail adresu: applications@organvida.com.