Preskočite na glavni sadržaj

Komorna izvedba monoopere 'Ljudski glas' F. Poulenca

Monoopera 'Ljudski glas' F. Poulenca u izvedbi Marije Lešaja, sopran, i Darijana Ivezića, klavir, održat će se u nedjelju 27. svibnja 2018. u 20 sati na Sceni Ribnjak u zagrebačkom centru mladih Ribnjak. Komorna izvedba monoopere organizira se povodom 60 godina nastanka tog djela.
 
vrijeme: 27.05.2018.
mjesto: Zagreb, Scena Ribnjak, Centar mladih Ribnjak
Monoopera Ljudski glas ("La voix humaine") Francisa Poulenca (1899- 1963) nastaje 1958.g. na tekst Jeana Cocteaua (1889- 1963).
Ova tragédie lyrique prestavlja posljednji razgovor mlade žene i njezina sada već bivšeg ljubavnika. Monoopera koja je originalno pisana za veliki orkestar (večeras u komornoj izvedbi uz klavir) donosi mračnu atmosferu posljednjeg telefonskog razgovora dvoje ljubavnika. Često prekidanje telefonske veze unosi dodatni nemir u njihov razgovor. Ona prolazi kroz čitavu lepezu emocija, prisjećajući se sretnih zajedničkih dana priznaje mu kako je pokušala počiniti samoubojstvo. Poulenc sklada na način da izmijenjuje recitativne dijelove sa velikim melodijskim lukovima koji prate i diktiraju dramski naboj djela. Jedini protagonisti na sceni su Ona i telefon, kako čujemo samo njezin glas postajemo potpuno uronjeni u njezinu buru emocija i u njezin svijet koji se svakim taktom glazbe sve više urušava.

Marija Lešaja, uz pratnju Darijana Ivezića, premijerno je dočarala posjetiteljima, upravo emocije koje proizlaze iz samog djela, povodom Dana žena u Ribnjaku 8.3.2018. Uspjeh i jedinstvenost izvedbe potaknula je Scenu Ribnjak za omogućavanjem dodatne izvedbe za sve zainteresirane posjetitelje. 

https://www.facebook.com/events/201864460423924/