Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba Koncerta za orgulje i orkestar u Majstorskom ciklusu

Pretposljednji koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz Majstorskoga ciklusa održat će se danas, 24. svibnja u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ovosezonski rezidencijalni skladatelj Silvio Foretić za ovu prigodu skladao je novo djelo, Koncert za orgulje i orkestar.
 
vrijeme: 24.05.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://glazba.hrt.hr

Četvrtak, 24. svibnja 2018. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Svečanost ritma

Sudjeluju:
Simfonijski orkestar HRT-a
Mladen Tarbuk, dirigent
Pavao Mašić, orgulje

Program:
Modest Petrovič Musorgski: Noć na pustoj gori, simfonijska pjesma
Silvio Foretić: Koncert za orgulje i orkestar (praizvedba)
Fran Lhotka: Suita u klasičnom stilu
Maurice Ravel: La Valse

Pretposljednji koncert u ovosezonskom Majstorskom ciklusu donosi raznolikost  ritmova pod vodstvom dugogodišnjeg bliskog suradnika Simfonijskog orkestra HRT-a - maestra Mladena Tarbuka. Uz ostalo, program donosi novo djelo ovosezonskog rezidencijalnog skladatelja HRT-a - Silvija Foretića. Bit će to Koncert za orgulje i orkestar, kao važan doprinos rijetkoj koncertantnoj orguljskoj literaturi u hrvatskoj glazbi. Trostavačni Koncert, skladatelj je napisao za jednog od naših najafirmiranijih glazbenika, koncertnog orguljaša i čembalista Pavla Mašića, koji će ga i praizvesti uz Simfoničare HRT-a.

"Orgulje su i pored mnoštva novonastale 'sekularne' literature još uvijek asocijativno vezane uz crkvu, a najizvođenija su još uvijek djela barokne epohe. Htio sam doduše izbjeći i jedno i drugo (tj. i sakralno i barokno), no s druge strane želio sam se pokloniti nekolicini najznačajnijih baroknih majstora. Nisam 'ukrao' (posudio, citirao) niti jedan ton, ali sam se poslužio njihovim imenima, rasporedivši tonove onim redoslijedom kako dolaze u navedenim imenima. To su: G. Frescobaldi, D. Buxtehude, G. F. Händel, te nezaobilazni J. S. Bach", otkrio je Silvio Foretić o svojemu novom djelu.

Na programu su još tri skladbe, u čijem su temelju plesni ritmovi: na početku koncerta možemo zamisliti vještičji ples u svetoivanjskoj noći u simfonijskoj pjesmi Noć na pustoj gori M. P. Musorgskog. Plesni stavci Suite u klasičnom stilu Frana Lhotke odabrani su dijelovi baleta Balada o jednoj srednjovjekovnoj ljubavi, drugog, nakon Đavla u selu, važnoga Lhotkina baleta nastalog u suradnji s plesnim parom Mlakar. Iz ritmike bečkog valcera Maurice Ravel izgradio je briljantnu orkestralnu partituru za svoju koreografsku poemu La Valse.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Cijena: 40 / 60 kn.

Izravni prijenos koncerta, urednice Tatjane Čunko, može se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), a i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi.

glazba.hrt.hr 
magazin.hrt.hr