Preskočite na glavni sadržaj

Australska slikarica Gina Sinozich darovala 24 svoje slike riječkom muzeju

Gina Sinozich, 88-godišnja samouka australska slikarica hrvatskog porijekla, darovala je Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (PPHMP) u Rijeci 24 svoje slike i to je začetak muzejske Zbirke iseljeništva, rečeno je u srijedu na svečanosti u Muzeju. 
vrijeme: 23.05.2018.
mjesto: Rijeka

Gina Sinozich je sa suprugom i dvoje djece izbjegla iz rodnog sela Paroni pokraj Šušnjevice u Istri najprije u Italiju, a potom su otputovali brodom u Australiju 1957. godine. U dobi od 70 godina je naslikala svoju prvu sliku i već za nekoliko godina postigla svjetsku slavu. Za Australski nacionalni pomorski muzej je 2003. kompletirala seriju od 14 slika koje oslikavaju njen dolazak iz Istre u Australiju. Njezine su slike u stalnom postavu Nacionalne Galerije u Canberri, Liverpool Muzeju u Sydneyu, Casula Powerhouse Muzeju u Sydneyu, Nacionalnom Pomorskom Muzeju u Sydneyu te u brojnim privatnim kolekcijama u Australiji, Novom Zelandu, SAD i Europi.

Sinozich slika u stilu naive, a motivi su joj, osim osobnih sjećanja, život Australije, krajolici, cvijeće i živopisni apstraktni radovi.

Ravnateljica Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Tea Perinčić kazala je da je Sinozich u Rijeci prvi put izlagala prije nekoliko godina te je tad uspostavljen njen kontakt s ovim muzejom. Prije par mjeseci me nazvala i ponudila svoje slike na dar. U početku je bilo riječ o 15-tak slika, a zbirka, koja predstavlja presjek njezina slikarstva, narasla je na 24 djela", rekla je Perinčić. Gina Sinozich zahvalila se na gostoprimstvu i ovoj svečanosti nagovijestivši da će u PPMHP stići još njenih radova.

Na darovanju se zahvalio predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić rekavši da ovaj kraj obilježavaju velika iseljavanja kroz stoljeća. Svaki odlazak je trauma, ali posebno raduje kad se ovdje vraća dio onoga što su iseljenici stvorili, naglasio je.

Veleposlanica Australije u Hrvatskoj Elizabeth Petrovic istaknula je da je Gina Sinozich odličan primjer useljenika u Australiju koji čine kulturno bogatstvo ove zemlje. Potpuno je prihvatila svoju novu zemlju, ali nije zaboravila odakle je stigla, navela je Petrovic. (Hina)
 
http://ppmhp.hr/donacija-gine-sinozich-muzeju/