Preskočite na glavni sadržaj

'Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona', okrugli stol

Drugi okrugli stol u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika pod naslovom 'Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona' održat će se u utorak, 29. svibnja 2018. u 19 sati, u Domu HDLU u Zagrebu.
vrijeme: 29.05.2018.
mjesto: Rovinj
url: http://www.hdlu.hr

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a, a razgovore s njihovim protagonistima moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije.

Drugi okrugli stol pod nazivom Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona održat će se 29. svibnja 2018. u 19 sati u Domu HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb.

Zagrebački salon, izložbena smotra suvremene hrvatske umjetnosti, dizajna i arhitekture, pokrenuta je na inicijativu Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske 1965. godine, a od 1971. godine uključivala je sekciju Prijedlog kao sastavni dio svoje koncepcije. Tijekom tri desetljeća kontinuiranog djelovanja, Prijedlog je stremio aktivnije involvirati umjetnike i kulturne radnike svih disciplina u formuliranju najraznovrsnijih ideja za oplemenjivanje i transformaciju urbanih sredina Hrvatske, ponajviše Zagreba.
U nedostatku zakonske regulative o financiranju umjetnosti i dizajna u javnom prostoru, Zagrebački salon je preko sekcije Prijedlog preuzeo ulogu pokrovitelja urbane umjetnosti, podupirao razvoj neformalne umjetničke scene te postao mjestom otvorenih rasprava o stanju javnog prostora Zagreba te mogućnostima njegovog poboljšanja.
O povijesti sekcije Prijedlog, njenoj koncepciji, atmosferi, rezultatima te značaju za povijest hrvatske suvremene umjetnosti, arhitekture i dizajna, iz pozicije organizatora, pratitelja i sudionika razgovarat će Željka Čorak, Branka Hlevnjak, Boris Ljubičić i Snješka Knežević.
Razgovor moderira Lidija Butković Mićin.