izložba

Izložba Intangible / Neopipljivo u MSU


vrijeme: 22.03.2016. - 07.04.2016.19,00
mjesto: Zagreb; MSU, No galerija, Avenija Dubrovnik 17

U utorak, 22. ožujka, u 19 sati, u No galeriji MSU-a, otvara se izložba 'Intangible / Neopipljivo', koja predstavlja radove velikog broja autora, scenografa, redatelja i vizualnih umjetnik. Kustosi izložbe su Marko Golub, Nikola Radeljković i Igor Ružić. Izložba je otvorena do 7. travnja.

Sudjeluju: Badco., Boris Bakal i Leo Vukelić, Božena Končić Badurina, Damir Bartol Indoš i Tanje Vrvilo, Oliver Frljić i Igor Pauška, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić.

Izložbom Intangible / Neopipljivo Republika Hrvatska se predstavila na posljednjem Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora, gdje su njeni autori i umjetnici nagrađeni Zlatnom medaljom PQ 2015 za najbolje korištenje scenskog prostora. Izložbu su organizirali Ministarstvo kulture RH i Hrvatsko dizajnersko društvo, a ovo je prvo njeno predstavljanje u Zagrebu u cjelovitom obliku, uključujući i instalaciju koja je bila integralni dio nastupa u Pragu. Naime, prije predstavljana u MSU, koncepcija Intangible prikazana je kao serija performansa i jednovečernje događanje u Tvornici Jedinstvo u prosincu 2015, u sklopu projekta Institucije treba graditi.

Koncepcija Intangible tematizira prošireni pojam scenografije na sjecištu između izvedbene i suvremene vizualne umjetnosti. U skladu s temom Kvadrijenala, Shared space – Music, Weather, Politics, pokušala je rasvijetliti različite metode, pristupe, aktivnosti i objekte koji imaju snažan scenografski učinak, a pritom sami po sebi nisu nužno scenografija u smislu iluzioniranja scenskog prostora. Konkretno, koncepcija polazi od primjera predstava i izvedbi koje se oslanjaju na participativnost i inkluzivnost, na fikcionalizaciju stvarnih arhitektonskih i javnih urbanih prostora, na prostor izvedbe kao mjesto kreativnog antagoniziranja, ili na specifični tretman nominalno izvedbenog i posvećenog prostora pozornice. Izložba također obuhvaća recentne primjere umjetnosti performansa, koji se zbog svog neposrednog i najčešće nefikcionalnog i nenarativnog karaktera rijetko razmatraju u kontekstu scenografije. U tom segmentu istaknute su one umjetničke prakse koje u sklopu performerskog čina prisvajaju i aktiviraju prostor izvedbe, ili involviraju samu publiku kao suučesnike i čimbenike scenskog prostora. Jedna od središnjih tema također je i duboka razdvojenost između izvedbene umjetnosti i umjetnosti performansa u njihovim specifičnim kulturnim i umjetničkim kontekstima, u kojima su percipirani kao da ekskluzivno pripadaju ili vizualnoj umjetnosti, ili teatru. Konačno, izložba pridaje pažnju i onim izvedbenim praksama koje nemaju nužno luksuz involviranja visokospecijaliziranih profesionalaca za svaki aspekt svojih produkcija, i umjesto toga oslanjaju se na intenzivne kreativne procese u kojima su uloge redatelja, pisca, izvođača, skladatelja, scenografa i drugih, nerijetko zamućene.

Za izložbu je odabrano 9 umjetnika i timova (umjetnika performansa, redatelja, scenografa) čija su djela realizirana u razdoblju proteklih šest godina predstavljena u formi kratkih filmova. Sami filmovi kombinacija su dokumentarnog video materijala, deskriptivnog pripovijedanja i govora u prvom licu. Redateljica filmova je Ana Marija Habjan. Okvir u kojem su predstavljeni na Kvadrijenalu je autorska scenografska instalacija za sebe, koja također reflektira glavnu temu Shared Space uvlačeći gledatelja izložbe u interaktivnu platformu koja sama funkcionira kao svojevrsna pozornica. Dizajner instalacije i izložbenog postava je Mauricio Ferlin, ugledni dizajner, scenograf i umjetnik. Kustosi izložbe su Marko Golub, kustos i likovni kritičar, Nikola Radeljković, dizajner i scenograf i Igor Ružić, kazališni kritičar .
Katalog hrvatske izložbe možete skinuti ovdje.

(M.K., 21.03.2016)