Preskočite na glavni sadržaj

9. VAFI & RAFI u Varaždinu i u Rijeci

9. VAFI & RAFI u Varaždinu i u Rijeci
Deveti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, prvi će put imati dva grada domaćina - Varaždin i Rijeku, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Varaždinu.
vrijeme: 28.05.2018.
mjesto: Varaždin / Rijeka
url: http://www.vafi.hr/
 

Na ovogodišnji je festival stiglo gotovo 700 animiranih filmova iz 59 zemalja, a animatori iz cijelog svijeta prijavili su se za konkurenciju u dvije sekcije; VAFI, u kojoj su filmovi djece i mladih do 18 godina te RAFI sekciju s filmovima za djecu i mlade, a koje su snimili profesionalci. Selekcijska je komisija odlučila da u službenu konkurenciju ulazi 111 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi te 77 animiranih filmova prilagođenih djeci i mladima.

 

Direktor festivala Hrvoje Selec istaknuo je da je iznimno zadovoljan suradnjom s Rijekom, odnosno s njihovim Art kinom u kojem će od 28. do 30. svibnja biti prikazani profesionalni filmovi.

 

"Nit vodilja za ovu suradnju bila nam je činjenica da će Rijeka 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture. Njima je ova suradnja iznimno zanimljiva zbog toga jer nam je zemlja partner Italija, a u Rijeci je zaista mnogo talijanskih osnovnih i srednjih škola koje će biti uključene u program", rekao je Selec dodavši da će Varaždin biti centar animacije od 31. svibnja do 3. lipnja.

 

"Dolazi nam 80-ak gostiju, a posjetitelji će u kinu Gaj moći besplatno pogledati čak 111 filmova koje su radila djeca i mladi. Bit će prikazani u dobro znanim kategorijama Mini, Midi i Maxi, znači za djecu vrtićke dobi i one iz nižih razreda osnovne škole, zatim za više razrede osnovnih škola te za srednjoškolce", dodao je Selec.

 

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica pohvalila je kontinuitet festivala istaknuvši kako je on prilika ne samo za profesionalce, već i za manje animatorske studije.

 

"Ono što smo si odredili kao nekakvu premisu jest da nećemo raditi selekciju prema tome je li netko profesionalac. Prije nekoliko godina imali smo primjer da je film koji je bio kandidiran za Oscara bio prikazan na VAFI-ju zajedno sa studentskim filmovima. A još jedna prednost ovog festivala je da djeca biraju pobjednike", istaknula je Malenica.

 

Skypom je na pressici sudjelovala i izvršna producentica RAFI-ja, Barbara Zupičić iz riječkog Art kina koja je istaknula kako su današnja djeca – djeca medija.

 

"Upravo zato svaki je doprinos opismenjivanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture, a festival u tom smislu ima dvostruku ulogu – poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih", naglasila je Zupičić.

 

Nisu samo projekcije dio Festivala, već i bogat program radionica u oba grada domaćina festivala, a u Varaždinu će se 1. lipnja održati i panel rasprava na temu "Mediji i maloljetnici". Budući da festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovoga puta prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, šesti će se put dodijeliti "Plavi VAFI", nagrada za film koji najviše promiče dječja prava.

 

Službeno otvorenje RAFI-ja bit će 28. svibnja u Rijeci, a VAFI u Varaždinu počet će 31. svibnja izložbom animatora Božidara Trkulje i Marka Dješke. (Hina)