Preskočite na glavni sadržaj

11. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar

Jedanaesto izdanje Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar započinje u četvrtak, 24. svibnja 2018. u 20 sati, u katedrali sv. Stošije koncertom zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. 
vrijeme: 24.05.2018.
mjesto: Zadar

Zbor Slovenske filharmonije ustanovljen je kao profesionalni zbor 1991. pod imenom Slovenski komorni zbor. Čini ga 40 članova, a  dio je Slovenske filharmonije od 1998. U prosjeku održava oko 35 koncerta u sezoni. Uglavnom izvodi a capella djela skladatelja iz različitih glazbenih perioda te često surađuje sa Slovenskim filharmonijskim orkestrom kao i sa ostalim slovenskim i stranim orkestrima. Na koncertu u katedrali sv. Stošije Zbor Slovenske filharmonije će izvesti atraktivan program sastavljen od suvremenih autora zborske glazbe, 20. i 21. stoljeća. Ulaz na koncert je slobodan.

Na Natjecanju ove godine u Zadru sudjeluje 14 zborova koji u Zadar dolaze iz Slovenije, Češke, Litve, Švedske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Sudjelovat će 8 hrvatskih zborova i 6 inozemnih, a natječu se u dvije kategorije: mješoviti zborovi (11 zborova), muški ili ženski zborovi (3 zbora). Natjecatelje će ocjenjivati međunarodno prosudbeno povjerenstvo u sljedećem sastavu: Jasenka Ostojić (HR), predsjednica, Davor Bobić (HR), Christian Balandras (FRA), Damijan Močnik (SLO) i Zapro Zaprov (MAK).

Natjecanje će započeti u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u petak 25. 5. kada jedan dio zborova nastupa od 18 h. Nastavit će se u istom prostoru u subotu od 11.30 h. Svi nastupi zborova prenosit će se izravno na ekranima koji će biti postavljeni na Poljani Šime Budinića. Također,  u cilju približavanja zborske glazbe svim Zadranima i gostima, kao i do sada bit će organizirani i takozvani promenadni nastupi. Zborovi će tako pjevati na Morskim orguljama, na Forumu i na Narodnom trgu.

Završna priredba koja podrazumijeva dodjelu nagrada i priznanja (Zlatni, Srebrni i Brončani križić opatice Čike) te natjecanje za Veliku nagradu Grada Zadra (u vrijednosti od 20.000,00 kuna), održat će se u subotu 26. 5. u 19 h u HNK Zadar. Bit će to ujedno i najuzbudljiviji dio Natjecanja.

Natjecanje službeno završava u nedjelju 27. 5. kada će na euharistijskom slavlju u katedrali sv. Stošije u 11 sati pjevati Cardinal singers iz Louisevilla (SAD).

Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Grada Zadra, a organizator je Koncertni ured Zadar. Realizaciju Natjecanja podržavaju Zadarska nadbiskupija i Pomorska škola Zadar.

Više informacija na: www.zadarchoirs.com