Preskočite na glavni sadržaj

Tonči Mijač dobitnik nagrade publike na izložbi HT nagrada

Najviše glasova publike, izbrojenih po završetku izložbe HT nagrada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), dobio je rad Tonija Mijača 'Vezu (ni)je moguće uspostaviti'. 
vrijeme: 17.05.2018.

Nagrada iznosi deset tisuća kuna, a Mijač ju je osvojio je trokanalnu videoinstalaciju u kojoj koristi mogućnosti i ograničenja sjećanja kao materijal za rekonstrukciju događaja, izvijestio je u četvrtak MSU.

Ekranizacijom događaja kojem su prisustvovali majka, otac i on kao osmogodišnjak dok su živjeli u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, autor, kako sam kaže, nastoji "ploviti među tim nijansama konstrukcije i rekonstrukcije, osvještavati svaki autorski korak, proučavati njegove značajke i naposljetku aktivirati svijest o posljedicama prevođenja sjećanja u govor, zvuk i pokretnu sliku."

Mijač se u svom radu ponajviše bavi impulsima svakodnevice na različitim životnim područjima, koje propituje koristeći jezik i izražajna sredstva različitih medija poput filma, videa, teksta, instalacije, fotografije i društvene prakse.

Završio je preddiplomski studij smjer Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu i diplomski studij smjer Novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dosad je radio na različitim umjetničkim i komercijalnim projektima, sudjelovao u nizu multimedijalnih radova, filmova, radionica, festivala i happeninga te vodio filmske škole za osnovnoškolce i srednjoškolce na području Splita i Zagreba.

Izlagao je u galerijama Klovićevi dvori, Greta, GMK, Pogon Jedinstvo, Kset, Art-Kino Rijeka i London Metropolitan University.

Prva tri dobitnika HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost odabrao je prošli tjedan, između 36 radova s izložbe, međunarodni stručni žiri na čelu s ravnateljicom MSU-a Snježanom Pintarić.

Prvu otkupnu nagradu, 75 tisuća kuna, osvojio je Vinko Vidmar, za svoj video rad "17. studenoga 2017.", koji je nastao u duhu drevnih rituala pročišćavanja kao načina oslobađanja od trauma - čišćenje šrapnela iz dvorišta i kuće u kojoj je odrastao za njega je bilo i čišćenje od negativnih emocija i prošlosti.

Drugu otkupnu nagradu (45 tisuća kuna) osvojio je  Dalibor Martinis za instalaciju posvećenu njegovoj generaciji kultnoj Galeriji suvremene umjetnosti, a treću (40 tisuća kuna) Vedran Perkov za videoinstalaciju "Smetnje" koja problematizira poplavu informacija kojoj smo danas izloženi. (Hina)