izložba

Senka Jurković Gros / Neponovljivi trenuci događaja


vrijeme: 13.03.2016. - 03.04.2016.12,00
mjesto: Samobor; Foto galerija Lang, Langova 15

U nedjelju, 13. ožujka, u 12 sati, u Foto galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba fotografija Senke Jurković Gros 'Neponovljivi trenuci događaja'. Izložba ostaje otvorena do 3. travnja.

Senka Jurković Gros, članica Fotokluba Zagreb, ovom izložbom nam nudi na promatranje dio svojih odabranih fotografija trenutaka doživljenih u životu i stvarnosti. Njima nas uvodi u jedan dio svog šireg fotografskog stvaralaštva u kojem nam donosi prizore i motive raznih događanja na ulici, tramvajskim stajalištima ili u tramvaju, u parku, u dvorištima. Donosi nam portrete ljudi, žena i djece snimljenih u prolazu, onako usput, ili pak namjerno, prilikom susreta ili u društvu prijatelja i poznanika. Tu su i fotografije prizora i događanja sa zagrebačkog Međunarodnog uličnog festivala 'Cest is d'Best', kojeg već godinama prati i bilježi svojom kamerom.


Najveći broj fotografija snimljen je u njenom Zagrebu, a manji dio tijekom njenih putovanja, godišnjih odmora, fotografskih radionica i izleta po Istri, Slavoniji i Austriji. Na svim tim šetnjama i izletima, kamera je njen vjerni pratitelj, a ona svojim pogledom traži detalje i esenciju života, ritam grada, puls parka, dječjeg igrališta, tramvaja, ulice i otkriva ono što mnogi najčešće ne vide i ne primjećuju. Svojom kamerom pretvara ih u vizualno i psihološko narativne i neponovljive fotografije. Vinko Šebrek -  odlomak iz predgovora

Senka Jurković Gros (1949.) fotografska iskustva skuplja od mladosti. U domenu umjetničke fotografije ulazi odlaskom u mirovinu i dolaskom u Fotoklub Zagreb 2005. Oslobođena brzog tempa života i okova obaveza počela je uživati u tom, za nju novom, stvaralačkom radu.  Do sada je sudjelovala na više od 80 natječajnih izložbi sa više od 160 radova. U zadnje se vrijeme učestalije upušta, kao i ovom prigodom, u samostalne izložbe.
 
 
 

(M.K., 11.03.2016)