Preskočite na glavni sadržaj

'Kako je počeo rat na mom otoku' premijerno u šibenskom HNK-u

Najgledaniji hrvatski film 'Kako je počeo rat na mom otoku' dobit će svoju kazališnu inačicu u ponedjeljak, 14. svibnja, u šibenskom HNK-u u koprodukciji toga kazališta i zagrebačkoga Gradskoga dramskog kazališta 'Gavella', u režiji Dražena Ferenčine i adaptaciji Željke Udovičić Pleština, najavljeno je u četvrtak u Šibeniku na konferenciji za novinare.
vrijeme: 14.05.2018.
mjesto: Šibenik, HNK, Kralja Zvonimira 1
url: http://www.hnksi.hr
"Kao ravnateljici ovog kazališta oduvijek mi je bila želja raditi jednog domaćeg autora, a 'domaćijeg' od Ive Brešana nema. To je naš kolega Šibenčanin, dramatičar hrvatskog i europskog ranga i na taj način ova priča ima težinu", kazala je ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja, dodavši kako je ovo prva predstava nastala po filmskom predlošku koju postavljaju na daske šibenskoga teatra.

 

Ratnu komediju u režiji Vinka Brešana, snimanu u Šibenskom kanalu i Primoštenu po scenariju Vinka i Ive Brešana, pogledalo je više od 340 tisuća gledatelja.

 

Ravnatelj Gavelle Boris Svrtan, koji u u predstavi glumi Blaža Gajskog, napomenuo je da su probe počele već u ožujku u Zagrebu. "Harmonična sinergija dvaju ansambala kakvu mi imamo, rijetko je viđena. Pobrinut ćemo se da predstava ima dug život na Gavellinim daskama, pogotovo u današnjem društvu u ovakvom političkom trenutku, kako bi smo se podsjetili zašto smo se borili", kazao je Svrtan, istaknuvši kako je prekrasno što se glumi vraća s ulogom koju je u filmu igrao pokojni Vlatko Dulić, "veliki glumac koji je ostavio neizbrisiv trag" kojemu je i posvetio ovu ulogu.

 

Redatelj Dražen Ferenčina, koji u listopadu preuzima dužnost ravnatelja Gavelle, istaknuo je kako je cijeli grad bio na neki način prisutan u filmu ili su barem bili sudionici vremena u kojem se snimao. "Svi dobro znamo da su neke rečenice iz filma ušle u svakodnevni život pa je to film koji vas i opterećuje dok radite, velika je odgovornost, ali i veseli rad. Kada smo počeli raditi na predstavi, zaboravili smo na film i radili smo je kao svaku drugu. Vinko je to najviše zaslužio time što je ozbiljnoj i tragičnoj temi, a to je početak Domovinskog rata, pristupio s vrlo humornim predznakom kombinirajući komediju situacije i komediju karaktera", rekao je Ferenčina nazvavši društvo koje će se naći na daskama "malomišćanskom sredinom s tipičnim osobenjacima i redikulima".

 

Film završava žanrovskom promjenom, odnosno iz pučke komedije s početka prelazi u tragediju i završi pogibijom pjesnika Dantea. "Metaforički rečeno, nakon završetka lokalne komedije, počinje tragedija na široj nacionalnoj razini. Bilo je intervencija u scenarij, ali nemojte se bojati, to ostaje komedija i ćut ćete sve što vam je bilo zabavno u filmu, čak i malo više", rekao je Ferenčina.

 

Majora Aleksu Milosavljevića, onoga kojemu je skuhana legendarna paštašuta, u kazališnoj verziji glumi Gavellin glumac Janko Rakoš. "Jedva čekamo da dođe publika. To je film koji su svi gledali, a fali nam još samo publika da svi počnemo uživati. Šibenčani, nismo vas osramotili", našalio se Rakoš.

 

Šibenska glumica Franka Klarić, kojoj je pripala uloga Lucije Milosavljević, rekla je kako je, čuvši da će se raditi "Rat", isprva bila skeptična. No, "već nakon prvih čitanja shvatila sam da to funkcionira. Svi su se unaprijed pripremili i vidi se da nas sve veseli ova priča. To je ta ljepota koju sam opet osjetila u kazalištu", rekla je Klarić dodavši kako njezin lik nema puno teksta, no prijatelj joj je kazao da joj unatoč tome, ako krivo izgovori rečenicu s paštašutom, u vodu pada cijela uloga.

 

Glazbu, kao i u filmu, potpisuje Mate Matišić, scenograf je Dragutin Broz, a scenografkinja Sara Lovrić Caparin.

 

Uz Rakoša, Svrtana i Franku Klarić u predstavi glume Jakov Bilić (Roko Papak), Nenad Cvetko (Murko Munita), Šime Bubica (Sven Gajski), Igor Kovač (Martin), Anica Kovačević (Spomenka), Ivan Grčić (vojnik s Kosova), Nikola Baće (vojnik Šćepanović iz Crne Gore), dok je uloga pjesnika pripala Zoranu Gogiću.

 

Predstava će zagrebačku premijeru imati 3. listopada. (Hina)