Preskočite na glavni sadržaj

5. Zagreb Design Week u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

5. Zagreb Design Week u Tehničkom muzeju Nikola Tesla
Peti Zagreb Design Week održat će se od 11. do 20. svibnja na novoj središnjoj lokaciji, u hali V Tehničkoga muzeja Nikola Tesla koju su u ponedjeljak predstaviti Tina Marković i Daniel Tomičić najavivši i prošireni program u kojemu će sudjelovati do sada najviše izlagača.
vrijeme: 11.05.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://zagrebdesignweek.com/
 

Najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu donosi brojne izložbe, predavanja, radionice, panele i filmske projekcije, a Marković je najavila i otvaranje vanjskog prostora Parka koji će posjetiteljima omogućiti druženje uz glazbu i dizajn.

 

Na izložbi će sudjelovati oko 350 izlagača iz cijelog svijeta, istaknula je Marković i dodala da su neki od eksponata koji će biti predstavljeni osvajali brojne svjetske nagrade

 

"Ovogodišnja tema festivala 'Suvremeno/Svevremeno' propituje trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao", rekao je Tomičić.

 

Dodao je da su se promjenom lokacije približili centru grada te je zahvalio partnerima na ustupanju prostora i pomoći.

 

U hali V Tehničkoga muzeja eksponati će biti izloženi na dvije etaže, a bit će izloženo sve - od mode, nakita i namještaja do sitnica koje proizvode dizajneri.

 

"Na gornjem katu bit će niz izložbi, od stoljetne tradicije češkog dizajna do izložbe nagrađivanih dizajnerskih rješenja, ali i izložbe inovativnih materijala, tehnologija i metoda kao što su primjerice eksperimentalni 'zeleni' materijali", rekao je.

 

Na izložbi će sudjelovati i Tehnički muzej Nikole Tesle koji će izložiti proizvode tvornice Rade Končara, koji predstavljaju spoj tehnologije i dizajna, najavila je ravnateljica muzeja Markita Franulić.

 

Novi prostor Tehničkoga muzeja Franulić vidi kao prostor pun potencijala te je stoga izrazila nadu da će se i nakon Zagreb Design Weeka u tom prostoru održavati razni događaji.

 

"Nadam se da će se taj potencijal ostvariti i u budućnosti kroz različite programe, a konačnim uređenjem, nadamo se iz sredstava EU-a, da će biti ostvarena trajna funkcionalnost muzejskih prostora za izlaganje i rješavanje nekih prostornih pitanja koja ne možemo riješiti u postojećim zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro", kazala je.

 

Franulić je objasnila da u zaštićenim prostorima muzeja postoje kriteriji i standardi koji se moraju poštovati pri uređivanju, dok nova zgrada nema taj status, što daje veću slobodu pri uređivanju i korištenju.

 

Posljednja tri dana festivala održat će se i sajam umjetnosti "Art Zagreb" pokrenut radi jačanja tržišta umjetnosti u Hrvatskoj. (Hina)