Preskočite na glavni sadržaj

'Slikari rudari' premijerno 11. svibnja u 'Gavelli' u režiji Same M. Streleca

Posljednja ovosezonska premijera zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta 'Gavella' bit će u petak, 11. svibnja, drama-komedija 'Slikari rudari' engleskog dramatičara i scenarista Leeja Halla koju postavlja slovenski redatelj Samo M. Strelec.
vrijeme: 11.05.2018. 20 h
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr/
Nastao po istinitim događajima vezanim uz Ashingtonsku grupu, skupinu slikara prepoznatih 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća, čiji su članovi uglavnom bili rudari, a počeli su slikati posve slučajno, kao dio doškolovanja tadašnjeg radništva, "Slikari rudari" duhovit je komad koji postavlja velika pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi, a da pritom nikada nije pokroviteljski, glup ili dosadan, stoji u najavi.
 
U stvarnoj povijesnoj situaciji i njenim protagonistima Hall je prepoznao silan dramski potencijal te ga vješto iskoristio kako bi progovorio o potrebi za komunikacijom, moći umjetnosti da nas mijenja, autentičnoj žudnji za stvaranjem, nadilaženju klasnih uvjetovanosti, vitalnosti lijevih ideja, relativnosti uspjeha, ambiciji i skromnosti, dodaje se.
 
"Globalizacija kapitala, monopolizacija medija i deregulacija javne televizije doveli su do situacije u kojoj dobivamo manje kulture, a da pritom za nju plaćamo više. To je istovremeno i smiješno i tragično jer je radnička klasa, kojoj je uskraćena politička moć baš kao i duhovna pomoć, jednako tako isključena iz sustava kulture u kojem s takvom nezasitnom gladi uživaju njihovi eksploatatori", rekao je Hall o razlozima pisanja "Slikara rudara".
 
"I zato smo, kao odgovor mišljenju da je "zaglupljivanje" neizbježno ako se tržište prepusti samo sebi, napravili ovu malu dramu o slikarima rudarima. Za mene oni i nisu anomalija, već se u njima ogleda golema žudnja radnika i radničkih pokreta da im se omogući slobodan pristup onom najboljem što život može ponuditi", pojasnio je Hall, istaknuti dramatičar i scenarist vjerojatno najpoznatiji po scenariju za nagrađivani film "Billy Elliot".
 
Kultura ili visoka umjetnost ne smije se promatrati kao nešto izdvojeno, smatra, kultura se mora živjeti, umjesto da se njome trguje, a u umjetnosti se treba sudjelovati: "Prava je umjetnost zajednička i aktivna; nitko je ne posjeduje, ona treba biti intelektualni i emocionalni zrak koji dišemo. Što više ljudi u njoj sudjeluje, ona je bogatija, a svakom isključenom osobom, mi postajemo siromašniji".
 
"Slikari rudari" (The Pitmen Painters) praizvedeni su u Live Theatreu, Newcastle, u rujnu 2007., a u Gavelli ih postavlja Slovenac Samo M. Strelec, koji je publici kazališta u Frankopanskoj poznat i po predstavama "Četvrta sestra" Janusza Glowackog, "Duh" Margaret Edson, te "Platonov ili Drama bez naslova" Antona Pavloviča Čehova.
 
Strelec potpisuje i scenografiju, kostimografkinja je Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, dok je za izradu audio i video materijala zadužen Christian Kanazir. Predstava se igra u prijevodu Tomislava Kuzmanovića.
 
Igraju Dražen Kühn, Đorđe Kukuljica, Franjo Dijak, Filip Križan, Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Anja Đurinović Rakočević, Anja Šovagović Despot, Siniša Ružić i Andrej Kopčok. (Hina)