Preskočite na glavni sadržaj

'Ne diraj umjetnička djela', izložba Branka Lepena

U utorak, 8. svibnja 2018. u 19 sati u Galeriji Karas u Zagrebu, otvorit će se izložba umjetnika Branka Lepena pod nazivom 'Do Not Touch Works of Art'. 
vrijeme: 08.05.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas, Zvonimirova 58
url: http://www.hdlu.hr

“U ciklusu  Do Not Touch Works of Art (Ne diraj umjetnička djela) Lepena kao kipara zaokuplja proces rada na formi, proces proveden krajnje rigorozno u svim etapama, od prvotne zamisli do konačna ostvarenja, s maksimalnom odgovornosti prema svakom, pa i prividno sitnom oblikovnom zahvatu. Uspostavljaju se odnosi koji proizlaze iz karaktera i funkcije samoga gradbenog materijala. Kipar ovdje računa s iskustvom sažete forme kao stečevine modernističke redukcije, a bliska mu je načelna konciznost konstruktivnog minimalizma. (…)

Ova tiha i suzdržana djela sazreli su plodovi zanimljive plastičke misli i plastičkog mišljenja, plodovi iznikli iz samih umjetnikovih ruku, ostvarenja koja u sebi nose i čuvaju svu toplinu dodiru tih ruku, u sebi posjeduju nešto intimno, prisno, izrazito individualno. Konstruktima je imanentna svijest da umjetničko djelo i danas treba ostati nešto posebno i zasebno, jedinstveno i jedino sebi odgovorno, nešto što prije svega zadovoljava i utažuje autorove potrebe." (Iz predgovora, Ivica Župan)
 
www.hdlu.hr