Preskočite na glavni sadržaj

Fiofest - večer klapske pjesme u čast Dinka Fija

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira svečani koncert klapske glazbe - drugi po redu Fiofest u čast maestra Dinka Fia, hrvatskog melografa, skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga i poziva sve ljubitelje klapske pjesme da im se pridruže na koncertu u četvrtak, 26. travnja u 19 sati.  
vrijeme: 26.04.2018.
mjesto: Zagreb, NSK
url: http://www.nsk.hr

Na koncertu će nastupiti zagrebačke klape Slavić, Obilanca, Ćakulone, Figurin, Bošket, Nostalgija, Sagena, Euterpa i Petrada, klapa Poj iz Samobora, Prvi komin Snježanin, a posebni glazbeni gosti bit će nekadašnji članovi Dječjeg zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Dinko Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine te s kojim je 1961. godine osvojio 1. nagradu na svjetskom prvenstvu dječjih zborova u Lilleu.

Maestro Dinko Fio desetljećima je prikupljao narodne napjeve spašavajući ih od zaborava, obrađivao ih i oživljavao surađujući sa zborovima, klapama i kulturno-umjetničkim društvima. Svoju vrijednu ostavštinu darovao je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je i za života često posjećivao.

Uspostavom tradicije ovakvih glazbenih okupljanja najveća i najstarija hrvatska knjižnica želi promovirati djelo čovjeka koji je zadužio hrvatsku kulturu, popularizirati hrvatsku folklornu baštinu – otvarajući prostor za njezine nove umjetničke interpretacije te potaknuti korištenje i vrednovanje građe pohranjene u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK.

Hrvatska folklorna baština nacionalno je, ali i europsko blago. Njezin vrijedan dio su i zapisi narodnih napjeva, osobito onih u priobalnom području. Značenje tog dijela hrvatske baštine potvrđeno je i uvrštavanjem klapske pjesme na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Fiofest želi prerasti u bijenalni festival dalmatinske klapske pjesme, posvećen jednome autoru, a svojim ga je sredstvima ove godine podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Fiofest se održava i u okviru nacionalnog programa obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

Koncert klapske glazbe posvećen Dinku Fiju otvoren je za javnost i besplatan za sudjelovanje. 

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studeni 2011.) rođen je u Blatu na Korčuli, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu. Jedan je od prvih stručnih hrvatskih melografa. Skladao je, priređivao, harmonizirao i obrađivao tekstove za dalmatinske klape i mješovite pjevačke zborove. Uglazbio je i aranžirao za klapsku izvedbu i niz pjesama hrvatskih pjesnika i pjesnikinja (Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Pere Ljubić, Tatjana Radovanović i dr.) Uspješno je surađivao s ansamblom LADO i s KUD-om „Ivan Goran Kovačić“; osnivač je klape Nostalgija i ansambla Prvi komin Snježanin.