Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Mačka u čizmama' u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Predstava 'Mačak u čizmama' po bajci Charlesa Perraulta i u dramaturgiji Magdalene Lupi Alvir te režiji Edija Majarona premijerno će biti izvedena 20. travnja u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.
vrijeme: 20.04.2018. 18 h
mjesto: Rijeka; Gradsko kazalište lutaka, Blaža Polića 6
url: http://www.gkl-rijeka.hr/
 

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir kazala je da je temelj ove predstave u izvedbi ovog kazališta iz 1991. godine, u kojoj su iz sadašnjeg autorskog tima bili Majaron, autorica likovnih rješenja lutaka i scenografije Agata Freyer a Lupi Alvir, tada na drugoj godini studija, to je bila prva kazališna dramatizacija. No, rekla je, u novoj inačici, novi je redateljski i vizualni koncept te glumačka postava.

 

Lupi Alvir istaknula je da su se na ponovno postavljanje "Mačka u čizmama" odlučili jer su utvrdili da je on danas još aktualniji nego 1991. godine, jer se i dalje živi u vremenu nejednakosti, netrpeljivosti prema drugačijem, neravnopravnosti u društvu te nadmoći vlasti nad običnim čovjekom. Djeci želimo prenijeti poruku da unatoč svemu treba vjerovati u sebe, biti domišljat i kreativan kako bi se moglo preživjeti, kazala je.

 

Ugledni redatelj Edi Majaron rekao je da je primijenio drugačiji redateljski pristup jer se estetika lutkarskog kazališta promijenila od tada. Danas je sve popularnije istraživanje odnosa glumca i lutke, pa je trebalo osmisliti novi pristup tekstu i način interpretacije, dodao je Majaron.

 

Nastupit će David Petrović, Goran Zelić, Almira Štifanić, Damir Orlić i Alex Đaković. U autorskom timu su i lutkarska tehnologinja Luči Vidanović, skladatelj Igor Karlić i oblikovatelj rasvjete Sanjin Seršić. (Hina)