performans

Performans Josefa Klammera u Galeriji Močvara


vrijeme: 17.02.2016. 20,00
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Galerija Močvara, Trnjanski nasip b

Austrijski glazbenik i multimedijski umjetnik Josef Klammer, u srijedu, 17. veljače, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Močvara, održava koncertni performans za udaraljke i elektroniku pod nazivom 'Bubnjanje je elastičan koncept'.
Klammer od sredine 80-ih kontinuirano radi na području razvoja inovativnih instrumenata i istraživanja transformativnih potencijala zvuka. Umjetnik prvi put presvlači bubnjeve lateksom 2008. godine, u radijskom performansu nazvanom 'Membrana', te tako dobiva rastegnuti, usporeni zvuk koji podsjeća na disanje. Performans 'Bubnjanje je elastičan koncept' kompleksniji je razvoj te prvotne ideje i svojevrsna antologija umjetnikovih eksperimenata s udaraljkama, koji naglašavaju fleksibilnost muziciranja, kreativnu fascinaciju i velike ekspresivne mogućnosti instrumenata, kao i raznih drugih umjetničkih medija.  

Josef Klammer dobitnik je brojnih nagrada, od nagrade Ministarstva znanosti i umjetnosti za računalnu glazbu koju prima 1994. do posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica 2015. godine. Projekte je predstavljao u brojnim gradovima, kao što su Hongkong, Sevilla, New York, Berlin i Pariz. Skladao je glazbu za TV i radio programme austrijske medijske kuće ORF te za kazališne produkcije, a s brojnim ansamblima redovito izvodi novu improvizacijsku elektronsku i eksperimentalnu glazbu. Član je ocjenjivačkog vijeća za nagradu Ars Electronica za digitalnu glazbu i vijeća Styrian Cultural Initiativ i IGNM/Austria te edukator i kustos čitavog niza festivala i glazbenih projekata.

Nakon performansa održat će se prezentacija trogodišnjeg kataloga Galerije Močvara (2011. - 2013.) koji predstavlja prve tri sound art godine Galerije Močvara pod vodstvom Kontejnera.

(M.K., 12.02.2016)