Preskočite na glavni sadržaj

'Glumice II. kategorije' peti premijerni naslov Kazališta Marina Držića

'Glumice II. kategorije' peti je ovosezonski premijerni naslov dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a kako je na konferenciji za medije u Dubrovniku istaknula autorica teksta, redateljica i glumica Srđana Šimunović, predstava u tri čina, koja će premijerno biti izvedena 13. travnja, posvećena je dubrovačkom redatelju Jošku Juvančiću.
vrijeme: 13.04.2018.
mjesto: Dubrovnik; Kazalište Marina Držića, Pred Dvorom 3
url: http://www.kazaliste-dubrovnik.hr/
 

Šimunović, kojoj je ovo redateljski prvijenac, istaknula je kako je upravo Juvančić 'kazališni otac' triju glumica u predstavi. "Predstava je posvećena našem kazališnom ocu Jošku Juvančiću Jupi, referiramo se i na njegovu Dubrovačku trilogiju koja je treći čin ove predstave. Nas tri - Nika Lasić, Mima Brautović i Srđana Šimunović sljedbenice smo i nasljednice uloga našeg Jupe. A ne zaboravimo da je i ravnatelj Kazališta Ante Vlahinić bio asistent Jupi u više projekata. Ovo je predstava za žene, pisana ženskom rukom, ali ju mogu pogledati i muškarci“, izjavila je Šimunović te posebno zahvalila ravnatelju KMD-a Anti Vlahiniću "koji je zagrlio projekt na neviđeno i dao slobodne ruke".

 

"Sretna sam, uzbuđena i ponosna na sebe i svoje glumice i na to da sam članica ansambla KMD-a. To je put kojim kazalište treba živjeti. Ne trebaju nam glumci sa strane, imamo znanja, ljudi i pameti i u ovoj kući. Kad je u kući red onda se može raditi kazalište", rekla je Šimunović.

 

Ravnatelj Kazališta Marina Držića Ante Vlahinić istaknuo je tom prilikom kako je riječ o drugoj premijeri na maloj sceni Teatra Bursa, koja je zamišljena kao prostor u kojem se može raditi i mimo repertoara, otvoren za ostvarenje ideja.

 

"Nije prošlo niti pet dana otkad se Srđana Šimunović zaposlila u teatru kad me pitala bi li mogla nešto raditi. Interna glumačka priča, rekla mi je. Zaista, ovo je način na koji kazalište u principu i treba funkcionirati. Nema ljepše inicijative nego kad vam netko dođe iz ansambla s idejom da bi nešto radio. Dobili smo sat i deset minuta lijepe predstave koja će nas nasmijati, ali i zamisliti", izjavio je Vlahinić.

 

U predstavi glume Izmira Brautović, Nika Lasić i Srđana Šimunović, koja je zaslužna za režiju i dramatizaciju. Autorica glazbe i teksta songova je Paola Dražić-Zekić, kostimografkinja Jelka Grljević, scenograf Aljoša Paro, a oblikovatelj svjetla Silvio Giron.

 

Nakon premijere u petak, 13. travnja, u 20 sati u Teatru Bursa Kazališta Marina Držića, predstava je na rasporedu i 15., 20. i 22. travnja. (Hina)