Preskočite na glavni sadržaj

Patent: Mario Romoda

Izložba umjetnika Maria Romode pod nazivom 'Patent' otvara se u zagrebačkoj Galeriji Siva, u petak, 13. travnja 2018. u 20 sati, a moći će se razgledati do 20. ovoga mjeseca.
vrijeme: 13.04.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Siva, Pierrotijeva 11

Patent

Na početku , netko je stvorio ideju. Ideju o životu . Na početku čovjek nije mislio. No uskoro on dobiva i mogućnost za to. Iz ideje se sve razvija. Sve što vidimo,sve što znamo stvorila je ideja. Ideja sama po sebi nije opipljiva ali ju možemo pokrenuti osjetilima s kojima raspolažemo. I tako ,kroz zamršeni vrtlog osjetila racionalnog pristupa dobivamo jednu nejasnu presliku vizije koju razvijamo .
Razvijajući ju ideju konačno i vidimo i osjetimo. Ideje koje su orginalne imaju priliku zaživjeti u svijetu preslika unikatnog oblika koji je u mogućnosti funkcije za određenu masu ljudi. Sve što poznajemo,sve što koristimo netko je osmislio,potaknuo i realizirao na svoj posebni način. Umjetnici upravo svoj sav svijet i viziju upravo crpe iz jedne ili više neopipljivih sfera mogućnosti.
Mogućnosti koje nisu četo opipljive i funcionalne na prvi pogled,no one imaju jednu puno veću svrhu,nahraniti našu svijest i postojanje. Slika ili objekt kroz vrijeme se definira i stavlja u određeni konekst naše prirode. Iako umjetnici često ne posežu za tehničkom funkcionalnošću oni ostavljaju određen trag u povijesti te na način stavljaju duboki masni pečat u ljudskoj civilizaciji. Ideja samo po sebi je svijetlo,Nikola Tesla je to znao i omogućio da se duhovni začetak transformira u svakodnevnu upotrebu. Upravo nas ta svijetlost vodi I omugućava da bolje vidimo I to ne samo doslovno već i duhovno.
U novoj seriji radova svoj interes okupiram idejama.Idejama koje ne samo da su orginalne več su to ideje koju pokrenule svijet i učinili ga boljim mjestom. Odlučio sam zbog toga svoje nove slike posvetiti patentima koji su omogučili svijetu da napreduje I čini ga mjestom koje prepoznajemo.

Patent je isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu.Patent predstavlja vlasništvo čiju uporabu za vrijeme trajanja patentne zaštite vlasnik može dopustiti drugim osobama davanjem licencije, ili ga može u potpunosti prenijeti na druge osobe.
Drugim riječima, patentni sustav predstavlja u stvari neku vrstu razmjene u kojoj izumitelj pristaje otkriti društvu pojedinosti svog izuma, kako bi se omogućio tehnološki napredak, u zamjenu za pravo isključivog raspolaganja tijekom određenog razdoblja. (...)


**
Mario Romoda rođen je u Vukovaru,15.04.1987.godine. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Osijeku gdje dobiva istaknute nagrade na državnim natjecanjima u crtanju, u Crikvenici i Umagu.Te iste godine(2004-te) osvaja generacijsku nagradu kao najbolji učenik trećih godina u Hrvatskoj. Logičan slijed bila je Akademija likovnih umjetnosti koju upisuje 2005.-2006. Treću godinu studiranja upisuje kod Prof.Jurića gdje iste godine dobiva nagradu za najboljeg studenta. Diplomski studij slikarstva upisuje kod profesora Zoltana Novaka gdje su novi eksperimenti obuvaćali studije i traženja na stiroporu kao matičnom mediju kroz kojeg komentira kapitalističku tematiku kroz informel. Akademiju likovnih umjetnosti završava sa odličnim uspjehom (2012.godine) s tri velike nagrade kroz studiranje u pet godina(dvije pohvale sveučilišta ,te nagrada za najbolji studentski crtež u Beogradu,2009 .godine). Trenutačno je imao pet samostalnih izložbi i puno skupnih.

Opširnije