Preskočite na glavni sadržaj

'Ustav Republike Hrvatske' u kinima diljem Italije

Redovna kinodistribucija 'Ustava Republike Hrvatske' započela je svečanom premijerom u Padovi 4. travnja, nakon koje su uslijedile projekcije u kinima diljem Italije – Milanu, Rimu, Torinu, Firenzi, Veroni i drugim gradovima.
vrijeme: 09.04.2018.
mjesto: Italija
url: http://www.ustavrhfilm.com/hr/
 

Vijesti o novim uspjesima filma stižu tek dva dana nakon tužne objave o smrti glumca Božidara Smiljanića koji je u filmu odigrao snažnu ulogu Hrvoja Kralja.

 

U Italiji, film je privukao značajnu medijsku pozornost, pa je tako Radio Rai prenosio intervju uživo s redateljem filma, a potvrdu talijanske kritike donosi i Corriere della Sera, najznačajnije talijanske dnevne novine s velikim člankom posvećenim filmu, a nisu izostali ni La Repubblica, Il Corriere Mereghetti, Il Manifesto i drugi. Za distribuciju filma u Italiji zadužen je Cineclub Internazionale Distribuzione.

 

Film je do sad već prikazan širom svijeta, a kinodistribucija u Sjedinjenim Američkim Državama počinje sljedećeg mjeseca. Festivalski uspjeh potvrđuju čak 32 nagrade, od međunarodne premijere u Montrealu 2016. gdje je nagrađen Grand Prize of the Americas.

 

Uslijedili su Međunarodne filmske festival u Santa Barbari gdje je Ustav Republike Hrvatske nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović, a na Pulskom filmskom festivalu uzeo je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike dok je na londonskom Raindance filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film; najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić); te za najbolju glumačku izvedbu (Nebojša Glogovac).

 

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.

 

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

 

Izvor. HAVC