Preskočite na glavni sadržaj

In memoriam: Josip Vaništa (1924.-2018.)

Slikar, crtač i pisac te suosnivač umjetničke grupacije Gorgona Josip Vaništa preminuo je 24. ožujka, a 29. ožujka u zagrebačkoj Galeriji Šira održat će se izložba 'In memoriam' koja će umjesto slikarskih radova okupiti samo par misli i predmeta istaknutog akademika.
vrijeme: 29.03.2018.
mjesto: Zagreb; Galerija Šira, Preradovićeva 13
url: https://www.facebook.com/GalerijaShira/?rf=585366728312264
 

Da obilježi bližnjima svoj odlazak s ovoga svijeta, Josip Vaništa je odabrao simbolički povratak u povijesni Salon “Šira”. Izložba, po vlastitom mu izboru, nazvana “In memoriam” ne okuplja slikarske radove nego samo par misli i predmeta, odabranih znakova što naglašavaju upravo njegovu odsutnost, njegov nestanak, njegovu smrt, koju kao suputnici, poznanici, poštovaoci duboko osjećamo. Čitavoga svog vijeka Vaništa se odlučno nosio s prazninom, da bi je kreativno zanijekao, bavio se bjelinom ne bi li crninu ništio, ostavljao tragove kako bi ih mogao prebrisati. Slikar, crtač i pisac težio je djelu, ali umjetnik i čovjek ostvarivao se ne manje u djelovanju, koje je, usuđujemo se reći, također već djelom postalo. Teško nam se pomiriti s mišlju da je povučena crta nad životom stvaraoca koji je srebrnu liniju vukao prema beskonačnosti i koji se ironično oboružao beskrajnim štapom, ali gubitak Josipa Vanište odmjeravamo maksimalističkim zahtjevima.

Tonko Maroević

 
Kolekcija Marinko Sudac; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb;  Moderna galerija, Zagreb; Arhitektonski fakultet u Zagrebu; Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

 
Izvor: Tportal / Galerija Šira