Preskočite na glavni sadržaj

Željko Kipke: 'Dijagnoza: dvoslika'

U splitskoj Galeriji umjetnina održat će se u srijedu, 28. ožujka, u 19 sati otvorenje izložbe 'Dijagnoza: dvoslika'. Izložba predstavlja projekte koje je Željko Kipke producirao u razdoblju od  2012. do 2017. godine. Uz središnji film, projekti uključuju slike, prisvojene objekte i arhivske materijale.
vrijeme: 28.03.2018.
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: https://www.galum.hr/
 

Kratki filmski dokumenti su više ili manje fiktivni i obuhvaćaju tri teme: prva je o socijalnoj i filmskoj propagandi (Social Skin 60-62, Unyielding Look into the Future); druga je o umjetnicima (Orson's Direction Sign, Le peintre enchanteur); treća o procesima oporavka (Botanički dnevnik, Dijagnoza: dvoslika).


U dešifriranje kompleksnih slojeva zbilje Kipke je upregnuo cijeli raspon kreativnih mogućnosti začetih u dvadesetom i tehnološki razvijenih u dvadeset i prvom stoljeću. Posebno je znakovit odnos pokretne i statične slike koji održava činjenicu da je suvremeno slikarstvo nadahnutije medijskom umjetnošću i fotografijom nego vlastitom bogatom prošlosti. Kipke je tematski fokusiran kako na osobnosti otvorene mogućnostima transformacija ili strategijama izbjegavanja utabanih i stoga kontroliranih staza, tako i stanja organizma koja u pitanje dovode našu vlastitu sliku stvarnosti, koja vjerojatno i nije toliko naša koliko smo spremni misliti. Njegov je cilj mentalni poticaj, podsjećanje na naš vlastiti subverzivni potencijal koji se krije u sposobnostima korištenja sve užih, ali još uvijek postojećih nekontroliranih procjepa i prečaca u sve sofisticiranijoj i podešenijoj gravitaciji kontrole koja obilježava suvremenu civilizaciju.

 

Željko Kipke (1953. Čakovec) slikar, pisac, režiser i likovni kritičar, diplomirao je slikarstvo 1976. na ALU u Zagrebu, gdje živi i radi.

 
Izložba je omogućena sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Splita.