Preskočite na glavni sadržaj

'Tko pjeva zlo ne misli' najbolja predstava 11. Gumbekovih dana

Predstava 'Tko pjeva zlo ne misli', u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu najbolja je predstava  11. Gumbekovih dana, odlučio je ocjenjivački sud međunarodnog festivala kabareta koji je u utorak zatvoren u Histrionskom domu u Zagrebu.
vrijeme: 28.03.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.histrion.hr/
 

Za najbolje uloge nagrađene su glumice Anja Šovagović i Zrinka Cvitešić, a za izniman doprinos oživljavanju kabareta Lela Margitić, objavljeno je na zatvaranju festivala posvećenom jednom od najvećih hrvatskih kabaretista Mladenu Crnobrnji Gumbeku.

 

Na prigodnoj svečanosti nagrade su im uručili utemeljitelj Histriona Zlatko Vitez, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i kći Mladena Crnobrnje, Marta Crnobrnja.

 

"Tko pjeva zlo ne misli" autora Vjekoslava Majera, Kreše Golika i Renea Medvešeka proglašena je najboljom predstavom jer, kako je obrazloženo, spektakularno povezuje novu interpretaciju purgerskog Zagreba iz tridesetih godina prošlog stoljeća s kritičkim viđenjem nasljeđa koje je u kolektivnu svijest upisao Golikov istoimeni film.

 

Anja Šovagović nagrađena je za ulogu "najgore operne pjevačice na svijetu" u predstavi Glumačke družine Histrion Famozna Petera Quiltera u režiji Krešimira Dolenčića, a Zrinka Cvitešić za  tumačenje Ane u Tko pjeva zlo ne misli zagrebačkog HNK.

 

Za izniman doprinos oživljavanju kabareta nagrađena je Lela Margitić,  koja je ostvarila značajnu ulogu u pola stoljeća Stilskih vježbi Raymonda Queneaua, kultne predstave koja je velikim dijelom građena na tradiciji kabareta.

 

U proteklih dvanaest dana na Gumbekovim je danima prikazano trinaest predstava, a zatvoren je dodjelom nagrada i izvedbom predstave "Famozna" Petera Quiltera u režiji Krešimira Dolenčića. 

 

Posebno priznanje za redateljsku inventivnost i silnu glumačku energiju dodijeljeno je "Zagrebačkim vremeplovcima" Ane Tonković Dolenčić u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka. Nagrađeni su za "uspješnu kombinaciju legendi i povijesnih činjenica te izvedbu, zanimljivu i mnogo široj publici od one kojoj je prvotno namijenjena".

 

Posebno priznanje dodijeljeno je i Umjetničkoj radionici Prizor iz Beograda za "Ljubavnike" autora i redatelja Rade Vukotića koja je "preciznom režijom i vrsnom glumom u ovoj suvremenoj inačici bulevarskog teatra i vodvilja, bliskih kabaretu, uspjela sjajno nasmijati i zabaviti publiku".

 

Festival Gumbekovi dani prvi put je održan 2008. godine u Histrionskom domu, a posvećen je jednome od "najfascinantnijih hrvatskih komičara druge polovice 20. stoljeća" Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939.-2000.), "velikom majstoru kabaretskog umijeća, toga specifičnog kazališnog izraza koji je u našem gradu, posebice između dva svjetska rata, bio iznimno popularan", kako je napisao u knjizi "Zagrebački kabaret" istaknuti hrvatski kazališni kritičar i teatrolog Igor Mrduljaš. (Hina)