Preskočite na glavni sadržaj

'Sedma republika' Ante Perkovića dobila novo dopunjeno izdanje

Godinu dana nakon preranog odlaska novinara i rock kritičara Ante Perkovića, njegova knjiga 'Sedma republika', u kojoj je opisao duhovni i kulturni prostor koji se u Jugoslaviji potpiren rock’n’rollom stvarao u '60-ima, kulminirao s novim valom i raspao se zajedno s državom, dobila je novo dopunjeno izdanje pod egidom Rockmarka.
vrijeme: 27.03.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://rockmark.hr/
 

Knjiga je prvi put objavljena 2011. i odmah je postala kultnom, referentnom knjigom.

 

"Oslabjelim krvotokom rock i pop kulture što je još kapao nasljednicama bivše Jugoslavije proširila se poput ljekovitog eliksira, razvedrivši rezignirane duhove, obnovivši rasprave, paleći davno ugašena pojačala, grijući krv", priopćio je Rockmark.

 

"Tragične okolnosti nisu dozvolile da drugo izdanje 'Sedme republike' svjetlo dana ugleda na petu obljetnicu prvog. Godinu dana nakon preranog odlaska Ante Perkovića, Rockmark je u sklopu istoimene biblioteke pripremio novo izdanje knjige, nadopunjeno riječima prijatelja i kolega Dubravka Ivaniša, Darka Rundeka, Aleksandra Dragaša, Dragana Kremera, Petra Janjatovića – te tekstovima pjesama koje se ore u i između redaka", dodaje se.

 

Obogaćena vrijednim prilozima, "Sedma republika" vraća se u svoj izvorni, rockerski ambijent. Na prvu obljetnicu odlaska njezina autora, predajemo je čitateljstvu, susprežući tugu zbog Antina odlaska, ali i ne krijući ponos, jer nam je ipak uspio ostaviti testament svojega odmjerenog duha, duha apartnog i revolucionarnog, otmjenog i avangardnog istodobno, stoji u predgovoru novog izdanja knjige.

 

"Nikad ranije nisam sreo štivo o muzici tako blisko mojem razumijevanju nje. Muzikalno pisano. Svirano", napisao je o "Sedmoj republici" Darko Rundek.

 

"Kad je umro, upadljivo je bilo koliko su mainstream mediji u Hrvatskoj izbjegavali spomenuti 'Sedmu republiku'. I u tom tragičnom trenutku, ruke su nepogrešivo ispisivale ono što misle da je podobno. Kao da mu 'čaršija' nikada nije oprostila smiren, razuman ton knjige. Jednostavne istine koje je sa duhom i profinjenom ironijom ispisao", zapisao je u pogovoru knjige autor "Ex Yu rock" enciklopedije Petar Janjatović.

 

Naslovnicu je ponovo dizajnirao splitski strip-autor i crtač Alem Ćurin. (Hina)