Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje glazbene zbirke arhiva Oratorijskoga zbora sv. Marka (1920-1945)

Projekt sređivanja i katalogizacije arhiva Oratorijskoga zbora sv. Marka (1920-1945) završen je u godini kada nasljednik toga poznatoga vokalnoga ansambla, Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci (1988), slavi 30. obljetnicu postojanja. Glazbena građa što ju je Zbor primio u nasljeđe sada će po prvi put biti predstavljena javnosti. Projekt će predstaviti Hrvoje Beban i Ivana Klajzner, 27. ožujka u Zagrebu. 
vrijeme: 27.03.2018.
mjesto: Zagreb, MH, Strossmayerov trg 4

Predavanje Hrvoja Bebana i Ivane Klajzner pod naslovom 'Arhiv Oratorijskoga zbora sv. Marka (1920-1945): predstavljanje glazbene zbirke' održat će se u utorak, 27. ožujka 2018. u 18 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.

Projekt sređivanja i katalogizacije arhiva Oratorijskoga zbora sv. Marka (1920-1945) završen je u godini kada nasljednik toga poznatoga vokalnoga ansambla, Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci (1988), slavi 30. obljetnicu postojanja. Glazbena građa što ju je Zbor primio u nasljeđe sada će po prvi put biti predstavljena javnosti.

Projekt je iniciralo Oratorijsko društvo crkve sv. Marka, a financijski su ga potpomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Sređivanje i katalogizacija realizirani su većim dijelom u okviru kolegija Glazbena arhivistika na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
Sačuvane muzikalije svjedoče o izvrsnoj djelatnosti zbora na području crkvene glazbe u razdoblju od početka 20. stoljeća do Drugoga svjetskog rata, u punome zamahu cecilijanskoga pokreta, što je u Zagrebu bio naišao na osobito angažirane poklonike. Uz povijest djelovanja Oratorijskoga zbora sv. Marka te pokušaj rekonstrukcije glazbovanja u crkvi sv. Marka prije osnutka Zbora, glavni će dio predavanja biti posvećen predstavljanju načina katalogizacije glazbene građe Arhiva te analizi sređenog fonda, iz koje će proizaći dosad nepoznati podaci o količini građe i njezinoj provenijenciji te o zastupljenim skladateljima i glazbenim vrstama što su se izvodile.

www.matica.hr