Preskočite na glavni sadržaj

Ante Peterlić: 'Ogledi: 9 autora, 9 filmova'

Ova knjiga nastala je združivanjem dviju 'sestrinskih' zbirki ogleda filmologa i povjesničara filma Ante Peterlića, koje su od svojega prvog izdanja stekle poseban ugled među ljubiteljima i proučavateljima filma služeći im kao neizostavni vodič kroz povijest kinematografije.
vrijeme: 21.03.2018.
url: http://www.hfs.hr/
 

Izvorno objavljeni davne 1983., 'Ogledi o devet autora' tu će zadaću ispuniti  usmjeravajući se na filmske velikane osebujnih preokupacija, svjetonazora i redateljskih stilova, koji su u vrijeme prvog izdanja knjige već imali zaokružene autorske opuse (Hawks, Walsh, Stevens, Buñuel i Antonioni) ili će svoj autorski status potvrditi u nadolazećim desetljećima (Altman, Chabrol, Herzog i Polanski). Metodom pomnog čitanja, 'Studije o 9 filmova' (2002) približit će se pak antologijskim djelima nastalim unutar vremenski središnje faze filmske povijesti, između 1931. i 1968. (M F. Langa, Pravilo igre J. Renoira, Građanin Kane O. Wellesa, Vrtoglavica A. Hitchcocka, Rio Bravo H. Hawksa, Do posljednjeg daha J-L. Godarda, Prošle godine u Marienbadu A. Resnaisa, Osam i pol F. Fellinija i 2001: Odiseja u svemiru S. Kubricka), koji se ističu inovativnim režijskim, narativnim i stilsko – retoričkim izborima, a u većini primjera riječ je i o paradigmatskim filmovima određenih stilskih epoha.

 

Novim generacijama filmofila i proučavatelja filma ova knjiga nudi novi pristup kanonskim tekstovima hrvatske filmologije o nezaobilaznim sastavnicama svjetske filmske povijesti iz pera vrhunskog poznavatelja, dubinskog analitičara i intepretatora filma.

 

Knjiga 'Ogledi: 9 autora, 9 filmova' objavljena je u nakladi Hrvatskog filmskog saveza uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Izvor: HAVC