Preskočite na glavni sadržaj

Glumačka radionica 'Tehnika Sanforda Meisnera'

U StudioChekhovu će se od 23. do 25. ožujka, održati radionica tehnike Sanforda Meisnera pod vodstvom Dunje Tot (Austrija). Radionica je posvećena radu na trima osnovnim elementima – glumačkoj mašti, radnji i partneru.  Radionica je namijenjena prije svega glumcima i redateljima te studentima glume, dramaturgije i režije, ali mogu sudjelovati i amateri.
vrijeme: 23.03.2018. 15-19 h
mjesto: Zagreb; StudioChekhov, Gajeva 10
url: https://studiochekhov.hr/

Sanford Meisner bio je suvremenik Stelle Adler i Lee Strasberga, i kao i oni, crpio je osnovne impulse iz sistema Stanislavskog. Meisnerov se sistem sastoji se od 5 osnovnih dijelova: temeljne vježbe, emocionalne pripreme, rad na tekstu, rad na ulozi i rad na monolozima.
 
Gotovo svi glumci poznaju dva ista osnovna problema: samokontrola u trenutku kada bi trebali biti zaokupljeni ulogom i ne – slušanje partnera. S tim u vezi, odnos glumca prema partneru i prema samome sebi razvija se čitavim nizom sustavno nadograđenih vježbi. Nadalje, radnja nije posljedica emocije, nego obratno, emocija radnje – a to je osnovno u Meisnerovoj teoriji koja smatra da je glumac na sceni uvijek on sam, a gluma je otkrivanje i razvijanje vlastitog potencijala.
 
Biografija voditeljice:

Dunja Tot rođena je u Zagrebu, gdje je završila Filozofski fakultet i Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost, odsjek režije. Daljnje školovanje dobila je kao Fulbrightova stipendistica na Harvard University i Boston University, gdje se prvi puta upoznala sa Sanford Meisner metodom.

Nakon toga provela je 7 mjeseci na Komische Oper Berlin, gdje je specijalizirala opernu režiju kod Harry Kupfera.

Godine 2000. odlazi u Hollywood i specijalizira coaching na filmskom setu kod Jeremiah Comey te surađuje na njegovoj knjizi : „The Art of Film Acting“, Focal Press, USA 2002.

U Berlin odlazi 2007. i sudjeluje na master class koju vodi Larry Silverberg na Akademie der Künste.

Nakon toga dvije sljedeće godine provodi u Americi, na Eckerd College, gdje Larry Silverberg vodi master class za profesore glume i dobiva diplomu profesora za Meisner metodu.

U Zagrebu je predavala na Akademiji za kazalište i film, a nakon preseljenja u Beč predavala je na Max Reinhard Seminaru, na privatnoj glumačkoj školi Krauss, na Prvoj bečkoj filmskoj školi, na Performing Arts školi za musical.

Trenutno predaje na Konzervatoriju Vienna.

Uz to, neprekidno vodi seminare iz filmske glume i Meisner trening za nezaposlene glumce.

Prije 17 godina otvorila je vlastiti glumački studio PALLAS.

Prijave