Preskočite na glavni sadržaj

58. Međunarodni dječji festival - likovni natječaj

Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik i Grad Šibenik raspisuju zajednički likovni natječaj za sve osnovne škole i predškolske ustanove u RH. Natječaj je otvoren do 10. svibnja 2018. za predškolske ustanove i do 19. svibnja 2018. za sve onovne škole.
vrijeme: 16.03.2018.

Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska
Gradska knjižnica Juraj Šižgorić
Grad Šibenik


raspisuju:


I.

Likovni natječaj za učenike osnovnih škola na temu


Moj svijet glazbe

Ovogodišnja tema natječaja za osnovne škole u RH posvećena je glazbi. Glazbu, naime, svi uzrasti djece doživljavaju vrlo duboko, emotivno, s potpunim uživljavanjem i vrlo često u nekim glazbenim djelima čuju – i vide! - više no odrasli. Djeci je često glazba prirodna i spontana nadogradnja i poveznica sa svijetom mašte; od bajki, basni priča, crtanih filmova do baleta ili kazališnih songova u predstavama. Djeca također vrlo često glazbu doživljavaju tzv. programno, dakle, vide i prepoznaju u njoj različite sadržaje, od emocija, podcrtavanja karaktera likova do atmosfere nekog glazbenog ili glazbeno-scenskog djela.
S obzirom na sveobuhvatnost teme, ostavljamo mogućnost pedagozima i profesorima da ovisno o nastavnom planu i programu ovu temu djeci prezentiraju na nekoliko načina:
a) Ako postoji mogućnost da u sklopu nastave glazbenog odgoja pedagog reproducira neko djelo klasične instrumentalne glazbe / baleta pa da djeca slikaju i crtaju što čuju i vide u tom djelu. Iskustvo je pokazalo da tzv. durske, vesele kompozicije djeca slikaju i vide u toplom spektru boja, a tzv. molske, tužne ili melankolične skladbe prirodno povezuju s hladnim spektrom boja pa ih u tom smislu ne treba korigirati. Dapače, zanima nas takva statistika. Ta metoda pristupa temi pogodna je za dječji uzrast nižih razreda osnovnih škola
b) Djeca mogu na nastavi likovnog odgoja slikati / crtati / kolažirati svoj doživljaj neke glazbene instrumentalno-scensko-baletne forme koju su slušala doma ili s članovima obitelji na koncertu / kazalištu / operi.
c) Za više je razrede i uzraste djece moguće da slikaju / crtaju / kolažiraju svojeg omiljenog pjevača / pjevačicu / solista klasične glazbe / opernu pjevačicu.
Opaska za profesore: Molimo pedagoge da na vrijeme zaustave pokušaje portretiranja općepoznatih pop-ikona domaće turbo-folk glazbe i domaćeg melosa, već ih radije uputite prema primjerice, Ivi Pogoreliću, Maksimu Mrvici ili Martini Filjak, a dopuštene su i svjetske rock-ikone poput Davida Bowieja ili pop-diva poput Kylie Minogue ili Ariane Grande koju djeca obožavaju. Mislimo kako ih tu ne bismo smjeli previše ograničavati. Drugim riječima, nešto što na razini glazbenih žanrova ipak ne prelazi u kič-glazbu.

d) Postoji i mogućnost potpuno slobodne teme interpretiranja glazbe kroz likovni medij: što osjećate i vidite kada slušate glazbu (s malim pojašnjenjem kvalitativno više rangiranih glazbenih žanrova; klasična instrumentalna glazba, trance, deep house, jazz, bossanova, ambijentalna glazba, latino ritmovi).

Ostavljamo profesorima procjenu mogućnosti jednog od pristupa ovoj temi, ovisno o uzrastu i općem umjetničkom afinitetu razreda.

Tehnike izvođenja likovnih radova ovoga puta su koncentrirane na slikarsko-crtačke tehnike, od bojica, flomastera u boji, akvarela, tempere i gvaša, preko linoreza i monotipije, do kolaža.
Isto tako molimo pedagoge i profesore da ograniče broj poslanih radova na maksimalno 5 radova po razredu.
Uz likovne radove molimo vas da priložite slijedeće podatke:
- ime, prezime i dob djece
- naziv i adresu  osnovne škole
- ime i prezime nastavnika likovnog odgoja / mentora
Radovi trebaju biti zaštićeni i primjereno zapakirani!

Radove pošaljite najkasnije do 19. svibnja 2017. na adresu:

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku
Međunarodni dječji festival Šibenik - Hrvatska (za likovni natječaj za učenike osnovnih škola)
Ulica kralja Zvonimira 1
22000 Šibenik
Telefon: 022 213123; 022 213636

Izbor uradaka
Radovi će biti izloženi na Međunarodnom dječjem festivalu kao jedan od triju glavnih likovnih događaja te manifestacije.
Napomena: Molimo sudionike natječaja da pristanu na korištenje elemenata poslanih likovnih uradaka u nekomercijalne svrhe s ciljem promocije Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik - Hrvatska.

Radovi se ne vraćaju!

Kontakt za dodatne informacije i upite
Iva Korbler, urednica likovnog programa
e-mail: iva.koerbler@zg.t-com.hr

Ivana Badžim, Voditeljica Ureda Mdf-a
Tel: 022 213 123; email: ivanabadzim@gmail.com


II.

Likovni natječaj za izradu zastavica za djecu hrvatskih dječjih vrtića na temu

EVO I MENE NA FESTIVALU…

U susret 58. međunarodnom dječjem festival Šibenik - Hrvatska, najstarijoj multimedijalnoj kulturnoj manifestaciji takve vrste u svijetu, raspisujemo likovni natječaj za djecu hrvatskih dječjih vrtića na temu EVO I MENE NA FESTIVALU…

Koncepcija i humanitarni ciljevi Festivala imaju punu podršku UNICEF-a i UNESCO-a, te stalno pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske.
Posebna vrijednost Festivala njegov je likovni program, kako onaj nastao u dječjim radionicama u živopisnim prostorima srednjovjekovne gradske jezgre, tako i onaj što ga djeci daruju veliki hrvatski i svjetski umjetnici.
Dječji likovni natječaji posebno su važan dio festivalskog programa. Zbog toga i ove godine želimo uključiti što je moguće više djece u program našeg i vašeg Festivala izradom zastavice s motivom “Evo i mene na Festivalu…“.

U projekt bi se uključili dječji vrtići koji su spremni uhvatiti se u koštac s ovim zahtjevnim likovno – tehničkim zadatkom. 

Prvo bi odgojitelji s djecom u svojim vrtićima obradili motiv dječjeg autoportreta na način da djeca nacrtaju na papiru svoje lice ili jedan drugoga. Najuspješnije bi se naslikalo na zastavici. Napominjemo: ispod slike, u donjem dijelu zastave može biti i ime djeteta, ako ga zna napisati.

Dimenzije zastava su 60 x 30 cm. Gornji rub širine zastave treba prošiti tako da ostane prolaz širine 3 cm za špagu  na koju će se zastava objesiti u prostor. Donji dio (rub) zastave može biti ravan ili imati slobodnu formu.
Ukoliko nemate uvjete za strojno porubljivanje zastavica, možete rubove premazati kistom umočenim u malo razrjeđen drvofiks i tako ih zaštiti od paranja.

Tehnike izvođenja su slobodne: slikanje, štampa, kolaž s tkaninama, perforacija, kombinirana tehnika, batik i dr. Materijal koristiti po izboru (platno, juta, žutica i sl.). Zastavice treba oslikati obostrano bojama koje neće biti osjetljive na atmosferske utjecaje. Predlažemo da se crtež, prethodno nanesen crtaćim ugljenom, ponovi vodootpornim flomasterom – debljim markerom ili crnim tušem i kistom, a nakon toga se po platnu slika nekim vodootpornim bojama, primjerice fasadnim. One su otporne na kišu, izdašne su i nisu preskupe. Dovoljno je kupiti po jednu kanticu od ½ l bijele, žute, crvene i plave (ili bijelu i pigmente), a sve druge se mogu dobiti miješanjem. Napomena: ovo je preporuka, nije uvjet.
Ukoliko vi imate neko drugo rješenje, možete ga upotrijebiti. Važno je da je boja vodootporna.


Uz likovne radove na posebnom papiru molimo vas priložite sljedeće podatke:
- ime, prezime, spol i dob djece
- naziv i adresa vrtića
- ime i prezime odgajatelja/mentora

Radovi trebaju biti zaštićeni i primjereno zapakirani!

Radove pošaljite najkasnije do 10. svibnja 2018. na adresu:

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik
Odjel za vizualnu umjetnost (za likovni natječaj za dječje vrtiće)
Poljana 6
22 00 Šibenik

Izbor uradaka
Zastavice će biti izložene na Međunarodnom dječjem festivalu kao jedan od triju glavnih likovnih događaja te manifestacije. Vrednovat će ih stručno povjerenstvo, na temelju originalnosti, izražajnosti i razine tehničke izvedbe prema osjetilnim, spoznajnim i stvaralačkim mogućnostima djece određene dobi.
Napomena: Molimo sudionike natječaja da pristanu na korištenje elemenata poslanih likovnih uradaka u nekomercijalne svrhe s ciljem promocije Međunarodnog dječjeg festival Šibenik - Hrvatska.

Radovi se ne vraćaju!

Kontakt za dodatne informacije i upite
Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik
tel.: 022 201 299
gsm.: 098 603 421; e-mail: zbilusic@knjiznica-sibenik.hr

http://mdf-sibenik.com/