Preskočite na glavni sadržaj

'Dani kršćanske kulture' u Dubrovniku s jedanaest događaja

Četrnaesti Dani kršćanske kulture, međunarodna manifestacija koja se od 17. do 27. ožujka održava u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku, donosi gotovo sedamdeset kulturnih sadržaja s oko tisuću sudionika, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Dubrovniku. 
vrijeme: 17.03.2018.
mjesto: Dubrovnik


Predstavljajući program, ravnatelj manifestacije Miro Radalj istaknuo je da se manifestacija odvija u jedanaest dana kroz tri gotovo autonomna programa, tako da svaki grad daje svoj pečat, a program u Dubrovniku sadrži ukupno jedanaest događaja, od koncerata klapa i zborova, izložbi, predstavljanja knjiga, prikazivanja filma, do Noći crkvenih muzeja i Križnog puta na brdo Srđ ponad grada.
 

"I ove godine imamo bogat i jedinstven program, kao i svih ovih godina, zahvaljujući velikom broju autora, suradnika, institucija i organizacija u kulturi. Taj program publika uvijek rado dočekuje i naše dvorane ispunja do posljednjeg mjesta. Vjerujem da će tako biti i ove godine", izjavio je Radalj.
 

Dodao je kako je želja organizatora u danima mimo ljeta kulturu dislocirati izvan metropole.
 

"Split, Dubrovnik i Šibenik malo zamru izvan turističke sezone, a želimo pokazati kako je kršćanska kultura živa i aktualna i u ovo vrijeme. Nije riječ samo o tradiciji i prošlim vremenima, već o mnoštvu vrijednih i marljivih autora koji stvaraju inspirirani Radosnom viješću", rekao je Radalj.
 

Pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Josip Mikuš podsjetio je kako je 2018. godina, po odluci Europskog parlamenta, proglašena europskom godinom kulturne baštine pa će i ovogodišnja manifestacija na poseban način biti obojana kulturnom baštinom.
 

"Neizmjerna je veza između kršćanstva i kulturne baštine na cjelokupnom europskom prostoru. Ovogodišnji Dani kršćanske kulture će to naglasiti kroz riječ, glazbu, pokrete, izložbe i molitvu", rekao je Mikuš.
 

Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić istaknuo je značaj pasionske baštine kao snažne tradicije koja se razvila u narodu.
 

"Promišljajući o otajstvu Kristove muke, smrti i uskrsnuća ljudi su to imali potrebu što više sebi približiti, dovesti u svoje živote. Tako su se razvile različite pučke tradicije. Zato je i na Danima kršćanske kulture pasionska baština jako važna tema", rekao je Katušić.
 

Katušić je kao događaj koji je po tradiciji odlično posjećen istaknuo Noć crkvenih muzeja u petak 23. ožujka. "Ideja je bila sugrađanima ponuditi mogućnost posjeta raznim crkvama u povijesnoj jezgri. Otvoriti njihova vrata koja su inače zatvorena. To se dosad pokazalo iznimno uspješno. Imali smo velik interes građana", rekao je Katušić.
 

"Dane kršćanske kulture", koji se održavaju od 2005. godine, organizira izdavačka kuća Verbum u suradnji s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom, a ulaz na sve događaje je besplatan. (Hina)