Preskočite na glavni sadržaj

Počinje istraživačko-izvedbeni projekt DLjI i ADU u Zagrebu

Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu započinju s umjetničko-istraživačkim projektom temeljenim na pirnim dramama dubrovačkih renesansnih pisaca. Projekt će rezultirati premijernim izvedbama novih pirnih tekstova na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama. 
vrijeme: 14.03.2018.

Studenti odsjeka glume, dramaturgije, režije, produkcije i plesa te mladi redatelji tijekom drugog semestra na ADU u Zagrebu pratit će predavanja stručnjaka iz područja kazališta, povijesti umjetnosti, kroatistike, kulturalne antropologije i etnologije te  istraživati povijesne i teatrološke zabilješke o renesansnom kazalištu u Dubrovniku. Naglasak će biti na osobitostima pirnih drama i običaja u renesansnom Dubrovniku, lokalitetima, kontekstu i okolnostima nastanka i izvedbi pirnih drama iz opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića te drugih autora iz razdoblja renesanse. Nadalje, proučavat će se povijest izvedbi renesansnih pirnih komada s fokusom na produkcije nastale na Dubrovačkim ljetnim igrama.
 
Predavanja na temu dubrovačke ambijentalnosti držat će Georgij Paro i Ivica Kunčević dok će se Nataša Rajković baviti novom ambijentalnošću Dubrovnika na primjerima predstava Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje te Allons enfants. Ivica Boban o maski i igri govorit će na primjeru predstave Play Držić te o satirskoj igri u Držićevoj Hekubi. Naziv predavanja Krešimira Dolenčića je Glumac u Držićevim komadima, a Matka Sršena Redateljsko čitanje i glumačko čitanje, dok će o Držiću u svjetlu renesanse govoriti Tomislav Bogdan s Odsjeka za Kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ana Marinković s Odsjeka za povijest umjetnosti držat će predavanje naslova Granice: Javni i privatni prostori Dubrovnika. Slavica Stojan sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU studentima će govoriti o piru u svakodnevici Dubrovnika, a Nikolina Farčić o suvremenim pirnim običajima Dubrovnika.
 
Tijekom druge faze projekta studenti će istraživati koje se ideje izvedbe privatnosti njeguju u suvremenom Dubrovniku, koji tragovi složenih antropološko-teatroloških pirnih običaja postoje u mikrozajednici Grada danas te mogu li oni postati područje nekih novih izvedbi pirnih običaja. Istraživanje će uključiti građane Dubrovnika te arhivske materijale.
 
Projekt će biti finaliziran izvedbama novih pirnih tekstova, nastalih na podlozi renesansnih pirnih komedija i recentnih svadbenih običaja Dubrovnika, pod nazivom Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama 1., 2. i 3. kolovoza u prostorima tvrđave Minčeta.

www.dubrovnik-festival.hr