Preskočite na glavni sadržaj

MSU: Zvučna instalacija 'Provjetravanje' Nine Horvat u Stalnom postavu

Umjetnica Nina Horvat predstavlja od srijede u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) svoj novi rad, zvučnu instalaciju "Provjetravanje", koja doslovno i simbolički u stalni postav unosi novi, svježi zrak, najavljeno je iz MSU-a.
vrijeme: 13.03.2018.
url: http://www.msu.hr

U trenutku kada je dio Stalnog postava "Zbirke u pokretu" ostao ispražnjen od djela članova grupe EXAT51 u MSU su predviđeni postupci 'provjetravanja' što je, navode iz tog muzeja, praksa povremenih umjetničkih intervencija koje vrlo često otvaraju dijalog s djelima iz postava i iz zbirki muzeja, otvarajući tako neki novi prostor razumijevanju naslijeđenih ideja i praksi.  

Horvat je predložila realizaciju svog novog rada u praznom izložbenom prostoru, kakav je poticajan svakom umjetniku.

"U ovom slučaju ispražnjeni galerijski prostor postao je prostor zvuka, zapis vjetra koji nagovještava osvježenje. Doslovno, ali i simbolički otvoreno je pitanje na koje muzejski djelatnici najčešće nemaju jasan odgovor o tome je li moguće muzejsku instituciju održati svježom i 'provjetrenom'? Je li moguća takva simbolička razmjena energija institucije i javnosti koja će proizvesti efekt provjetravanja, dinamiku doslovne izmjene ustajalog sa svježim zrakom", ističe se u najavi.

Po riječima same umjetnice, kada se ukazala prilika da rad bude postavljen u jednoj ispražnjenoj prostoriji usred stalnog postava, tehnički problemi su postali jednostavniji, ali je sam rad postao složeniji. "Nastala je mala skladba od praktički isključivo zvukova iz prirode. Ona ima kružno kretanje u prostoru, te lijevo – desno i desno- lijevo kroz prostor", napomenula je.

"Kružno i pravocrtno kretanje katkad je istovremeno pa su dva smjera kretanja sukobljena ili pak različiti vjetrovi pušu zajedno. Tu su sasvim neočekivani ritmovi i mali zvukovi nastali slučajno te vrlo glasni dijelovi kada se osjeća prirodna, elementarna snaga vjetra", dodala je.

Zvuk za njezin rad, koji će u MSU biti postavljen do 15. travnja, oblikovao je Tomislav Šamec. (Hina)