Preskočite na glavni sadržaj

Iz Praške ulice Galerija Karas preselila u Zvonimirovu

Dvije godine nakon što je zbog prodaje zgrade Galerija Karas morala iseliti sa svoje dotadašnje adrese u Praškoj ulici, legendarna zagrebačka galerija 15. ožujka se ponovno otvara na novoj lokaciji - u Zvonimirovoj ulici 58.
vrijeme: 15.03.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Galerija Karas, Zvonimirova 58
url: http://www.hdlu.hr/
 

Iseljenjem iz strogog središta grada Galerija je nastavila svoj program, u Galeriji Prsten u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). 

 

U ovoj se godini obilježava 150 godina djelovanja HDLU-a i 80. godišnjica od izgradnje Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

 

Kao povijesni slijednik Društva umjetnosti po završetku Drugoga svjetskog rata osnovano je Udruženje likovnih umjetnika Hrvatske (ULUH), koje je od 1948. izlagalo u prizemlju Starčevićevog doma u Salonu ULUH, koji od 1951. nastavlja svoje djelovanje u Praškoj.

 

ULUH, od 1972. preimenovan u HDLU, tri godine kasnije otvara Galeriju Karas na prvom katu Starčevićevog doma, gdje je smješten i manji izložbeni prostor Studio Galerije Karas, dok izložbeni prostor u Praškoj nadalje nosi naziv Salon Galerije Karas, po Vjekoslavu Karasu, pioniru nacionalne moderne umjetnosti.

 Po povratku HDLU-a u Meštrovićev paviljon 1993. godine, izložbeni program ostvaruje se u galerijama Prsten i Bačva te Galeriji proširenih medija, a Salon Galerije Karas u Praškoj nastavlja djelovanje kao Galerija Karas.

 

"HDLU prepoznaje povijesnu važnost Galerije Karas, koja je svojom pojavom postala, i ostala, platforma za prezentiranje presjeka suvremene umjetničke produkcije. Dok su se u Studiju i Salonu održavale manje samostalne izložbe, sama Galerija Karas nudila je program problemskih, tematskih izložaba i koncepata razvijenih u suradnji s likovnim kritičarima", podsjećaju iz Društva.

 

U želji da se uspostavi kontinuitet djelovanja galerijskih prostora koji su djelovali pod tim imenom, HDLU je sredstvima iz vlastitih prihoda od gospodarske djelatnosti, za potrebe nove Galerije Karas obnovio i opremio prostor u Zvonimirovoj.

 

Na samom otvorenju održat će se predavanje Ivane Mance i Petre Šlosel o povijesti Galerije Karas, otkrit će se skulptura "Genij prosvjete" (umanjena replika skulpture s vrha Starčevićeva doma Dragutina Moraka, koja se nekoć nalazila iznad ulaznih vrata izložbenog prostora u Praškoj, a održat će se i audio-vizualni performans multimedijskog umjetnika mlađe generacije, Tina Dožića.  

 

Do svibnja ondje će se održati tri izložbe, "Slike u prostoru" Mihaela Puntarića (20.- 31. ožujka), "Memorija i konflikt" Martine Grlić (4.-15. travnja i "Čuvari putovanja" Natalije Borčić (17. do 29. travnja).

 

Program Galerije Karas u 2018. ostvaren je uz financijsku potporu Grada Zagreba i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. (Hina)