Preskočite na glavni sadržaj

Mašina igre (MI:) najavljuje premijeru drame stanja 'Pod naponom'

Nova nezavisna kazališna družina Mašina igre (MI:) predstavlja se zagrebačkoj publici 10. ožujka u Kazalištu KNAP dramom stanja 'Pod naponom'.  Uz multimedijsku primjenu filmskih i dijaprojekcija, klasičnih i ambijentalnih zvukova te dovođenje publike 'iza scene', u intimni prostor junakinje i njezinih interakcija s prisnim objektima, 'Pod naponom' je i koreodrama koja u središte postavlja tijelo kao fizičko ogledalo individualne patnje, povijesne izopačenosti i otpora.
vrijeme: 10.03.2018. 20 h
mjesto: Zagreb; Kazalište KNAP, Ivanićgradska ul. 41A
url: https://www.facebook.com/masinaigre/
 

Inspirirana tekstovima Ariela Dorfmana i Franza Xavera Kroetza, predstava prikazuje čileansku djevojku iz vremena Pinochetove diktature u bolnom procesu ponovnog stjecanja identiteta i prevladavanja trauma nastalih stravičnom psihofizičkom torturom. Uz pomoć uspomena, umjetničkog stvaranja, suza i opsesija protagonistica se opire nasilju koje je na njoj ostavilo vidljive i skrivene povrede. Uz multimedijsku primjenu filmskih i dijaprojekcija, klasičnih i ambijentalnih zvukova te dovođenje publike "iza scene", u intimni prostor junakinje i njezinih interakcija s prisnim objektima, "Pod naponom" je i koreodrama koja u središte postavlja tijelo kao fizičko ogledalo individualne patnje, povijesne izopačenosti i otpora. Između grčevitih pokreta, modeliranja i nepodnošljivih svakodnevnih radnji protagonistica nastoji smoći snage za konačni obračun s vlastitim odrazom i osjećajem krivnje. Njezin spazam tako postepeno prelazi u ples, a zatvoreni krug sobe polako se otvara prema perspektivi novog života.

 

Redatelj predstave je Davor Kovač, poznat na našoj kazališnoj sceni i kao uspješan glumac (Osijek, Zadar, Zagreb), voditelj dramskih i lutkarskih radionica te osnivač i voditelj umjetničke organizacije Pierre Vally Teatar. Glavnu ulogu tumači riječka glumica Andrea Slama, stasala u klasama Selme Alispahić i Rade Šerbedžije, iza koje su uspješne suradnje s HNK Ivana pl. Zajca (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Pseudolusove muke) te niz uloga na filmu i televiziji.

 

Nezavisna kazališna družina Mašina igre (MI:), koju vodi glumica Paola Slavica, kazališnom mediju pristupa kao složenom uređaju različitih izvedbenih praksi, s posebnim naglaskom na međuigri i dinamičnim odnosima raznolikih elemenata stvaralačkog procesa. U manifestu družine stoji kako teatar vide kao stroj koji proizvodi emocije, osjetila, snove, tijelo i refleksiju nad društvenim okolnostima, a koji pokreću glumci i gledatelji svojom igrom i prisutnošću u jedinstvenom prostoru. Družina aktivno istražuje sve dijelove toga stroja, neprestano ga nadograđujući povezivanjem interdisciplinarnih izvedbenih praksi te ga upogonjujući u prikazu aktualnih tema, zanimljivih formi i inovativnih modela provedbe kazališnog doživljaja. Mašina igre novinu na hrvatsku kazališnu scenu nastoji donijeti i jedinstvenim vizualnim identitetom te multimedijskim pristupom svakoj izvedbi, s ciljem neograničenog posredovanja osjetila i psihofizičkih procesa te s usmjerenošću na gledateljski doživljaj. U skladu s najavljenom raznolikošću repertoara iz Mašine igre već najavljuju kako će njihov sljedeći projekt biti u žanru – komedije.


A s obzirom na ovako zamišljeno djelovanje, Mašina igre bez sumnje će se izvrsno uklopiti u suvremeni i energični repertoar Kazališta KNAP, koje upravo s predstavom "Pod naponom" predstavlja afirmaciju alternativnog programa.


Režija: Davor Kovač, Glumi: Andrea Slama, Koprodukcija: Morana Foretić za Kazalište Knap, Scenski pokret: Paola Slavica, Kostimografija: Leana Alić, Oblikovanje svjetla: Luka Matić, Vizualni identitet: Luka Borčić, Odnosi s javnošću: Dalibor Jakus, Video: Umjetnička organizacija Kadromat, režija i montaža: Dalija Dozet, kamera i color obrada: Luka Matić