Preskočite na glavni sadržaj

Filmske večeri u Močvari: 'Precijenjena dramaturgija', 'Dokumentarni film: Sad ili nikad', 'Majči'

Novo izdanje Filmskih večeri u Močvari održat će se u ponedjeljak, 5. ožujka uz gostovanje mladih filmaša Sunčice Ane Veldić, Zorka Sirotića i Josipa Lukića. Vrata se otvaraju u 19,30 sati, a ulaz je slobodan!
vrijeme: 05.03.2018. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Klub Močvara, Trnjanski nasip bb
url: http://www.mochvara.hr/
 

U Precijenjenoj dramaturgiji (2017) Sunčica Ana Veldić duhovito razlaže vlastitu kreativnu nemoć prokazujući pritom apsurd modela nametnutih takozvanim umjetničkim obrazovanjem. U provokativnom radu Dokumentarni film: Sad ili nikad (2016) Zorko Sirotić propituj granice među filmskim rodovima, ali i granicu između vidljivog i nevidljivog pokušavajući nas odvesti s druge strane realnosti što ju je dokumentarni film u stanju zabilježiti. Josip Lukić pak svoja istraživanja usmjerava ka vlastitoj intimi dovodeći u fokus odnos sa svojom majkom – Majči (2018) je rijetko odvažan test bliskosti i obiteljske prošlosti koji se odbija zaustaviti na već viđenim i unaprijed ponuđenim rješenjima.

 

S pozadinom u amaterskom filmu ovi autori donose buru svježine i zdravog razuma u domaću dokumentaristiku i pritom se ne libe prokazati vlastitu subjektivnost, sami stati ispred kamere te razotkriti svoje mane i nemoć. Ono što im je zajedničko jest nekonvencionalan pristup arhetipskim temama koji rezultira autentičnim i uvjerljivim vizurama koje su presudno obilježene autorskom ličnošću. Kreativni proces, subjektivna stvarnost i odnos roditelj-dijete tematizirani su u ovim filmovima kao da su iz dubina podsvijesti izvučeni prvi put.

 

Nakon projekcije sa Sunčicom Anom Veldić, Zorkom Sirotićem i Josipom Lukićem  o svetim kravama umjetnosti i kojim ih tehnikama konačno stjerati da pasu na nekoj novoj livadi razgovarat će Višnja Vukašinović.

 

Raspored:

19,30 h otvaranje vrata

20,00 h projekcije: Precijenjena dramaturgija (Sunčica Ana Veldić, 2017, 20'), Sad ili nikad (Zorko Sirotić, 2016, 16'), Majči (Josip Lukić, 2018, 51')

21,30 h razgovor s gostima

 

Program Filmske večeri u Močvari sufinancirali su Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.


Izvor: HAVC